Foto: Scanpix

Robin Stjernberg: ”Det här händer inte”

Uppdaterad
Publicerad

En överlycklig Robin Stjernberg segrade i årets Melodifestival. ”Det är en Cinderella-story”, säger han till Kulturnyheterna.

Robin Stjernberg blir den som får representera Sverige i Eurovision Song Contest. När de internationella jurygruppernas och svenska folkets röster slagits ihop stod det klart att Robin Stjernberg vunnit, med 166 poäng.

– Det här händer ju inte. Jag kommer från en liten håla. Detta är en Cinderella-story, säger han till Kulturnyheterna och kramar pokalen segerrusigt leende.

Melodifestivalen 2013

– Nu ska jag fira med familj och vänner.

Jurygrupperna avgjorde

Robin Stjernbergs bidrag ”You” var inte den främsta lågoddsaren, men han fick flest poäng när jurygrupperna sagt sitt. Även om Yohio fick flest röster av tittarna så var segern ett faktum. Låten skrev Stjernberg ihop med Linnea Deb, Joy Deb och Joakim Harestad Haukaas. Han har sagt att låttexten handlar mycket om hans pappa.

Överraskad av segern

22-åringen vågade inte tro att han skulle vinna Sveriges största musiktävling och såg sig som en underdog.

– Jag trodde på Ulrik Munther, eftersom han var en så stor favorit hos jurygrypperna. Jag har också trott på Yohio och Ralf Gyllenhammar, säger han.

Kan inte blicka framåt än

Den före detta ”Idol”-tvåan från Hässleholm ska alltså försvara Sveriges titel när Eurovision Song Contest hålls i Malmö i maj. Det blir ingen lång och exotisk resa för skåningen Stjernberg och huruvida han kommer att ändra något i sin show vet han än så länge inte.

– Det är för tidigt att säga. För tidig att säga, upprepar Robin Stjernberg som har svårt att få fram orden efter chocken.

Hyllas av Loreen

Fjolårets vinnare Loreen hyllar Robin Stjernberg.

– Låten är underbar, säger hon till Kulturnyheterna direkt efter finalen, aningen distraherad eftersom hon står och tittar på Robin Stjernbergs vinnarlåt i Friends Arena.

Har du något råd till Robin inför Eurovision Song Contest?

– Att han ska vara sig själv. Och njuta av upplevelsen.

Såhär blev resultatet

Robin Stjernberg: 166 poäng

YOHIO: 133 poäng

Ulrik Munther: 126 poäng

Anton Ewald: 108 poäng

Louise Hoffsten: 85 poäng

Sean Banan: 78 poäng

Ralf Gyllenhammar: 73 poäng

David Lindgren: 69 poäng

State of Drama: 68 poäng

Ravaillacz: 40 poäng

Källa: svt.se/melodifestivalen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2013

Mer i ämnet