Foto: Konichiwa Records

Robyn tilldelas Nordic Music Prize 2019

Publicerad

Nordic Music Prize går till svenska Robyn för hennes album Honey. Priset delas ut årligen till musikskapare från något av de fem nordiska länderna.

Priset delades ut på festivalen by:Larm i Oslo under torsdagskvällen. I sin motivering skriver juryn att albumet Honey är eftertänksamt och moget samtidigt som det är en bländande, kreativ pånyttfödelse: ”Det är en vacker hyllning till disco och house, samtidigt som det är skarpt och ljudmässigt äventyrligt”.

De danska artisterna Bisse och Astrid Sonne får varsitt hedersomnämnande för sina album Tanmaurk och Human Lines.

Totalt nominerades tolv nordiska album som togs fram av en nordisk jury bestående av Audun Vinger (NO), Arnar Eggert Thoroddsen (IS), Ilkka Mattila (FI), Annah Björk (SE) och Anna Ullman (DK).

Hyllat album

Honey är Robyns åttonde studioalbum, och gavs ut i oktober förra året. Det lyftes fram som ett av 2018 års tio bästa album av såväl nyhetsmagasinet Time, som musiksajterna Pitchfork och Noisey.

”Den slagkraftiga elektropopen vi hörde på senaste storsläppet för åtta år sedan har med rätta ersatts med en personlig svit mörk, mjuk och mångsidig mogen disco. Det är ett ärligt, berörande och ofta bedövande vackert mästerverk”, skrev Kulturnyheternas musikkritiker Per Sinding-Larsen i sin recension.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.