Seinabo Sey och Robyn vann pris i två kategorier var på Grammisgalan. Foto: Claudio Bresciani/TT

Robyn och Seinabo Sey storvinnare på Grammisgalan

Publicerad

Under torsdagskvällen korades de bästa musikprestationerna från det gångna året. Förhandsfavoriterna Robyn och Seinabo Sey blev galans stora vinnare när de kammade hem två statyetter var. Den bortgångne producenten Avicii fick juryns

hedersomnämnande.

Sveriges äldsta musikpris, Grammisgalan, gick av stapeln i Stockholm under torsdagskvällen och priser delades ut i 22 kategorier. Förhandsfavoriterna Robyn och Seinabo Sey var nominerade i fem respektive fyra kategorier, men fick nöja sig med två statyetter var.

Robyn släppte 2018 albumet Honey efter åtta års uppehåll, och på Grammisgalan tog hon hem pris för både årets pop och årets låt – Missing u.

”Varit besatt av att skriva texter”

Seinabo Sey vann pris för årets textförfattare och årets album med I’m a dream. När hennes fyra nomineringar offentliggjordes i december uppgav hon för Kulturnyheterna att det var just kategorin årets textförfattare som hon helst ville vinna.

– Det har jag alltid velat bli nominerad för. Jag fick en dagbok när jag var tio år och började skriva ner konstiga grejer som jag sjöng. Sedan dess har jag varit besatt av att skriva texter – mycket mer än att sjunga eller något annat, sa hon till Kulturnyheterna då.

Flera vinster för hiphopartister

Både Robyn och Seinabo Sey var nominerade till galans tyngsta pris, årets artist. Där fick de dock se sig slagna av hiphop-artisten Z.E.

Mer hiphop-vinst blev det i kategorin årets nykomling. Imenella gjorde sin scendebut på förra årets Grammisgala när hon uppträdde med rapparen Stor, och i år utsågs hon till årets nykomling för sina låtar Chagga och Moves remix. Förra årets nykomling Jireel vann i år kategorin årets hiphop för sitt album 18.

Black panther och Childish Gambino-samarbete prisades

Kompositören Ludwig Göransson korades till just årets kompositör för sin musik till superhjälte-filmen Black panther och sitt samarbete med den amerikanske artisten Childish Gambino. Göransson har haft stora internationella framgångar de senaste veckorna med flera tunga nomineringar, till en Golden Globe (som han dock inte vann), och till en Oscar och en amerikansk Grammy vilka han fortfarande har chans att vinna.

Årets hederspris till Avicii

Förutom att utse förra årets bästa musikprestationer delas även ett hederspris och ett specialpris ut, samt ett stipendium till årets hållbara artist. Årets hederspris gick till Tim ”Avicii” Bergling, som gick bort 20 april 2018. Specialpriset tilldelades Jan Hansson för hans arbete med alltifrån Abba och Cornelis Vreesvijk till Lykke Li och Bo Kaspers orkester. Annika Norlin, även känd som Säkert!, fick stipendium för årets hållbara artist.

GRAMMISGALAN 2019 – HÄR ÄR ALLA VINNARE

Årets album

Seinabo Sey – I’m a dream

Årets alternativa pop

Sarah Klang – Love in the milky way

Årets artist

Z.E

Årets barnalbum

Gullan Bornemark – Mina egna favoriter

Årets dansband

Blender – Gambla litegrann

Årets elektro/dans

Neneh Cherry – Broken politics

Årets folkmusik

Per Gudmundson & Bengan Janson – Hjeltamôs

Årets hiphop

Jireel – 18

Årets hårdrock/metal

Tribulation – Down below

Årets jazz

Amanda Ginsburg – Jag har funderat på en sak

Årets klassiska

Zilliacus, Raitinen, Forsberg – Amanda Maier: Volume 3

Årets kompositör

Ludwig Göransson – Childish Gambino m.fl.

Årets låt

Robyn – Missing u

Årets musikvideo

Gustaf Holtenäs – Jenny Wilson – Rapin*

Årets nykomling

Imenella – Chagga, Moves remix

Årets pop

Robyn – Honey

Årets producent

Simon Superti – Adel, Dani M

Årets rock

Hurula – Oss är allt

Årets textförfattare

Seinabo Sey – I’m a dream

Årets visa/singer-songwriter

Slowgold – Mörkare

Årets hederspris

Avicii

Årets specialpris

Jan Hansson

Årets hållbara artist

Annika Norlin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.