Musikalfilmen Annette premiärvisades i Cannes under tisdagen. Foto: AP/TT

Rockoperan Annette delar kritikerna: ”Bisarr” och ”före sin tid”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen drog filmfestivalen i Cannes i gång och öppnade gjorde musikalfilmen Annette, med Adam Driver och Marion Cotillard i huvudrollerna. Kritikerna är kluvna och filmen beskrivs som allt ifrån ”bisarr” och ”pinsam” till ”före sin tid”.

Leos Carax rockopera är nästan helt sångbaserad och kretsar kring ett kärlekspar som får ett mystiskt barn, med Adam Driver i rollen som standupkomiker och Marion Cotillard som operasångerska. Bröderna Ron och Russell Mael, från den egensinniga popduon Sparks, har skrivit manuset med hjälp från Carax.

När filmen premiärvisades under tisdagen var kritikerna delade. BBC:s Nicholas Barber skriver att filmen är ”bisarr” och tycker att den var så omväxlande pinsam och härlig att han kände sig sjösjuk av alla svängningar. Han tycker inte att filmens experimentella form matchar innehållet. Inunder är Annette en ”humorlös, ytlig kändissatir som känns utdaterad”.

”Före sin tid”

Varietys Peter Debruge tror att det här filmprojektet är före sin tid. Överspelet, den stammande sången och det förvirrade användandet av musik gör den okonventionell. Att den skulle vara obegriplig är inget problem för Debruge: ”Det behöver kanske inte gå ihop. Det kanske inte är meningen att vi ska njuta”.

The Guardians Peter Bradshaw beskriver filmen som mardrömslik och fylld av “nervös energi”. Han tycker att det är synd att Marion Cotillard inte får ta mer plats. Filmen är inte heller lika fantasifull och komplex som Carax förra, Holy Motors. Men överlag är han positiv: Annette är ett ”galet spektakel” som kräver att publiken ska ”känna smärta, njutning och ta filmen på allvar”.

Alla är de överens om att Adam Driver är helt omistlig för filmen. Han är en ”tour de force”, som Nicholas Barber skriver.

Annette har svensk biopremiär i slutet av 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.