Roger Waters avbokades efter påstådd antisemitism – lovar att spela ändå

Publicerad

I februari meddelade kommunfullmäktige i Frankfurt att Roger Waters planerade konsert i maj ställs in med motiveringen att artisten är ”en av världens mest välkända antisemiter”. Nu skriver han på sociala medier att han ska spela ändå. 

Roger Waters är känd för sin aktivism för palestiniernas sak och är framträdande i en rörelse som manar till artistbojkott mot Israel. Samtidigt har hans jämförelser mellan Israel och Nazityskland, och uttalanden om att landet gör sig skyldig till ”etnisk rensning”, gjort att han har blivit anklagad för att vara antisemit. Han förnekar själv att han är antisemit.

Bland de som anklagar honom för antisemitism finns hans forna bandkollega David Gilmour och dennes fru Polly Samson.  

”Tyvärr, Roger Waters, du är antisemit i din ruttna kärna. Och en Putin-apologet”, skrev Samson i ett inlägg på Twitter förra månaden som delades av Gilmour med kommentaren: ”Varje ord är bevisligen sant.”.

Waters hävdar, i likhet med Kremls propaganda, att USA och Biden provocerat fram invasionen av Ukraina och att Putin inte hade något annat val än att invadera sitt grannland.

Rättsliga åtgärder

Staden Frankfurt äger 60% av arenan Festhalle och kunde därför avboka Roger Waters spelning. Den forna Pink Floyd-basisten har kallat stadens beslut att avboka honom för “oförsvarligt” och har vidtagit rättsliga åtgärder mot staden.

I ett inlägg på sociala medier har Waters publicerat ett foto på den antinazistiska politiska aktivisten Sophie Scholls gravplats med en bildtext där han noterar att tidsfristen för kommunfullmäktige att svara på hans förläggande gått ut. I inlägget skriver han också: 

”Inte för att det spelar någon roll! Vi kommer i alla fall! För mänskliga rättigheter är viktiga! För yttrandefriheten är viktig!”.  Han hänvisar också till nazisternas attacker på judar under Kristallnatten:

”Vi minns Kristallnatten! Som Sophie Scholl stod våra fäder med de 3 000 judiska männen, och idag står vi med palestinierna!” och avslutar med: ”Vi kommer till Frankfurt den 28 maj!”.

Både på Roger Waters och arenan Festhalles hemsidor anges att konserten i Frankfurt ska ske den 28 maj.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.