Röhsska sprider felaktigt rasistrykte om Tommy Hilfiger

Uppdaterad
Publicerad

Rykten, vandringssägen, skröna eller faktoid. För Röhsska museet spelar sanningen ingen roll när man placerar Tommy Hilfiger i sin utställning The Hall of Shame – för ett rasistiskt uttalande de tror att han har sagt.

– Vi berättar inte sanningen. Vi beskriver en verklighet, säger Röhsska museets Ted Hesselbom

På onsdagen skickade Röhsska museet i Göteborg ut ett pressmeddelande med anledning de anklagelser om rasism som riktats mot designern John Galliano. Eftersom en av hans kreationer ingick i den pågående utställningen Cocktail på Röhsska – beslöt museet att skapa ett Hall of Shame för John Galliano. Där ska hans uttalanden sättas samman med hans konst och man valde också att låta andra designers placeras i samma rum. I pressmeddelandet nämner museet Coco Chanels och Hugo Boss ”kopplingar till Nazityskland” – dessutom tar man också upp Tommy Hilfiger i sammanhanget för ”uttalanden han gjorde i slutet på 90-talet”.

Vad är det för uttalanden av Hilfiger ni syftar på?

– Det här är rykten och sägs på nätet. 1996 sägs det att han har sagt att ”om jag visste att det bara var asiater och svarta som skulle ha mina kläder, skulle jag inte ha gjort dem”. Och enligt det som sägs skulle det ha lett till att han blev utestängd från Oprah Winfreys program, säger Ted Hesselbom, chef på Röhsska museet.

Problemet är att detta uttalande aldrig tycks ha gjorts. Rodeos Johan Wirfält beskriver på sin blogg att det i själva verket är en av modevärldens faktoider – på 90-talet spreds ett rykte om att Tommy Hilfiger ska ha uttalat sig rasistiskt när han gästade Oprah Winfrey på 90-talet. Något bevis för att detta möte ägt rum finns dock inte och både Oprah Winfrey och Tommy Hilfiger har förnekat ryktet. Oprah Winfrey bjöd i själva verket in modeskaparen till programmet på 2000-talet.

I programmet så tar Oprah och Hilfiger avstånd från ryktena. Vad tänker du om det?

– Det är alltid möjligt att sådana här saker förändras över tiden. Vi visar verkligheten och är inte någon juridisk institution som kan berätta vad som är sant eller falskt. Det som händer på internet är sant eftersom det finns där.

Hilfiger, Chanel, Galliano och Hugo Boss klumpas nu samman i utställningen Hall of shame. Röhsska museet medverkar alltså till att sprida ett rykte som Tommy Hilfiger ägnat ett decennium åt att försöka tvätta bort.

– Nej, jag ser inte det som ett problem. Har det hänt eller inte hänt är inte det som är viktigt. Det är en del av den modevärld vi är satta att beskriva.

Du tycker att det känns riktigt att göra detta oavsett vilken sanningshalt som det ligger i påståendena om Tommy Hilfiger?

– Vi ville stoppa in John Gallianos agerande i ett större sammanhang och googlade alla påstådda historier där modeskapare uttalat sig klumpigt. De här är ju en viss typ av stressade individer som gör rätt mycket klumpigheter, säger Ted Hesselbom.

Så du ser inte att ni har något ansvar för att ni för vidare något, som nu påstås vara rykten och urban legends som har spridits på nätet som en löpeld – och som Oprah Winfrey och Tommy Hilfiger har försökt att dementera vid olika tillfällen?

– Det är självklart en jätteintressant och viktig fråga. Det handlar om en gräns, hur gör du, vad säger du, hur formulerar du dig?

Anders Silvergren Blåder

Sofia Benholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.