Roman Mars leder designpodden 99 % Invisible och kan konsten att trollbinda en publik, hur torra ämnen han än väljer. Foto: Pressbild

Poddradiostjärnan som har makt att förändra

Uppdaterad
Publicerad

Med 50 miljoner nedladdningar är amerikanska Roman Mars en av världens största poddradioprofiler. Nu vill han göra branschen mindre vit och mindre manlig.

Roman Mars kan trollbinda en jättepublik utan att ens höja blicken från sin iPad. Hemligheten är inte nödvändigtvis att det han pratar om är så himla spännande – under dagens Almedalsseminarium om poddradions framtid talade han om flaggor – utan att han gör det så bra.

Hans podcast 99 % invisible handlar om design och arkitektur och kan nörda ner sig i till synes knastertorra ämnen som flygplatsmattor eller strumpor. Hans förmåga att skapa entusiasm för designvärldens bortglömda detaljer gör att han har en svans av fans efter sig var han än går, också i ett grönskande Visby.

Kulturnyheterna i Almedalen 2015

Idag arbetar fyra heltidsanställda personer med programmet. Dessutom har Mars ett kollektiv av poddar han knutit till sig under namnet Radiotopia.

– I do very well, svarar han på frågan om hur bra det går med verksamheten.

Vill skapa en utopi

Med sitt inflytande vill han bidra till mångfalden inom poddradiobranschen.

– Jag bryr mig mer om kvalitet än någonting annat. Och om endast en slags person gör radio så är det inte bra kvalité tycker jag. Så om vi har makten att ge folk som inte vanligtvis har en röst i public service-radion chansen att leda ett program, så vill jag hitta de personerna och utveckla dem. I vårt public service-system är det övervägande manligt och vitt.

Roman Mars jobbade i tio år inom den amerikanska public service-radion innan han sade upp sig, och när hans egna podcast började ta fart bestämde han sig för att starta Radiotopia, ett kollektiv där han själv och hans anställda skapade reglerna. En regel var att de såg till att vara ungefär 50 procent män och kvinnor.

– Om vi skulle starta om allt och skapa en radioutopi, vad skulle vi fixa? Det här är en av sakerna jag ville fixa.

– 17 procent av dom översta podcasterna i USA leddes då av kvinnor, vi lade till några procent till den siffran med hjälp av ett Kickstarter-projekt där lyssnarna betalade för att vi skulle kunna starta fler poddar som leddes av kvinnor.

Söker icke-vita

Det har varit svårare att hitta personer som inte är vita, eller ”people of color” som Roman Mars säger. Nu håller han på att sätta ihop en fond som ska hjälpa till att få dem som aldrig funderat på att göra radio tidigare möjlighet att lära sig och utvecklas.

– Många har varit så systematiskt utestängda att de saknar kunskaperna om hur man gör radio. Vi måste skapa ett sånt system.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturnyheterna i Almedalen 2015

Mer i ämnet