Bagir Kwiek och Androulla Vassiliou. Foto: Hedvig Weibull.

”Romsk kultur måste synas på högsta nivån”

Uppdaterad
Publicerad

Större delaktighet och mer plats för romsk kultur i offentligheten behövs.

I många av montrarna på bok- och biblioteksmässan handlar det i dag om samma ämne. Hur påverkar övervakningsskandalen kulturvärldens inställning till romsk kultur? 

I Kulturrådets monter möts författaren och aktivisten Bagir Kwiek, Nuri Selim och Fredrik Elg för att tala om vikten av att fler romer tar plats i det offentliga rummet. Och det första som kommer på tal är inte överraskande polisens olagliga registrering av romer.

Bokmässan 2013

– Man måste kämpa framåt och inte slås ner av det här, säger Bagir Kwiek.

Han tycker att de senaste dagarnas bevakning i media har varit bra.

– Många romer har fått komma fram. Det man saknat är viktig information från politisen sida vad som egentligen pågår.

Och aktivisten Nuri Selim håller med.

– Vi är shockade över att det blivit så stort. På tunnelbanan på väg till jobbet i måndags tänkte jag ”jaha vad blir det av det här?” Men på jobbet kändes det som att tiden hade stannat och medierna var på frågan direkt, säger han.

Utställning drar stor publik

Men det finns goda exempel på hur romsk kultur tar plats i offentligheten. Båda tycker att utställningen ”Vi är romer” på Göteborgs stadsmuseum är ett sådant.

– Det är första gången som romer porträtteras som individer och får vara med och berätta om sig själva, säger Bagir Kwiek. Och med 84.000 besökare är det uppenbart att det har funnits ett jättestort intresse för utställningen.

”Förväntade mig inte detta av Sverige”

På plats på bokmässan finns också EU-kommissionären för kultur, Androulla Vassiliou, och hon blev chockad när hon hörde om den svenska polisens registrering av romer.

– Jag förväntade mig inte det av ett så öppet och demokratiskt land som Sverige, säger hon till Kulturnyheterna.

Tidigare i somras reagerade hon kraftigt mot att man i Slovakien hade byggt en mur för att separera den romska minoriteten från de övriga boende i staden Kosice. Hon krävde då att muren omedelbart skulle rivas men är mycket bekymrad över att det nu uppdagats hur romer behandlas i Sverige.

– Regeringarna i alla EU-länder måste förstå att romer utgör en av de största etniska minoriteterna i EU. Alla regeringar måste arbeta för att romer ska integreras, säger hon.

Ny EU-satsning på att nå romska mödrar

Tillsammans med Europeiska rådet har hon som kommissionär för utbildning och kultur stått för en satsning där man utbildat tusen romer för att bli ett slags ambassadörer och verka för integration i EU-länderna.

Inom kort kommer en ny satsning på att nå romska mödrar att sjösättas. Målet är att nå fram till kvinnorna och motivera dem att se till att barnen kan gå i skolan. Men Androulla Vassiliou vill inte kommentera den svenska regeringens satsningar på att lyfta fram romer, något som hon säger är det enskilda landets angelägenhet.

”Romsk kultur måste upp på högsta nivån”

Fredrik Elg på Kulturrådet tycker att regeringens satsning förra året på ett romskt minnesår nådde längre än vad som framkommit i media.

– Jag kan nämna ett tiotal projekt som jag sett i Malmö, säger han. Men de har inte uppmärksammats av media.

Och Nuri Selim håller med men konstaterar att det behövs en vidare förståelse av vad romsk kultur är.

– Förutom musik och dans så finns också många romska konstnärer som behöver lyftas fram. Och det på den högsta nivån i landet, säger han.

Bagir Kwiek instämmer.

– Det finns många vassa kulturproducenter men det finns ett glapp mellan att göra något och att göra det organiserat med en större budget. Exempelvis finns det jättestort intresse för romsk musik, men det är totalstopp när det kommer till skivproduktion, säger han.

Och Bagir Kwiek konstaterar att för att fler kulturprojekt ska bli av behövs dels fler organisationer att söka medel från, dels mer hjälp för att skriva ansökningar.

– Vi nöjer oss ofta med det minsta, tillägger Nuri Selim. Men det är viktigt att vi satsar mycket mer, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bokmässan 2013

Mer i ämnet