Roskilde ställdes in i år. Men nu satsar de på nästa sommar, trots coronaläget som råder. Foto: Arensbak Helle/AP/TT

Roskildefestivalen satsar på 2021 – trots corona

Uppdaterad
Publicerad

Än är inte coronapandemin över, men Roskildefestivalen satsar för fullt på en fullbokad festival till nästa sommar. I en debattartikel kräver de också mer insatser och bättre samarbete från regeringen och myndigheter. Det skriver Politiken.

Årets upplaga av Roskildefestivalen fick ställas in, men nu satsar de på att få till 100 000 festivalbesökare som ska samlas under åtta dagar nästa sommar. Idag släppte de namnet 29 bokade artister, bland annat Megan Thee Stallion, DaBaby, The Strokes och Haim.

Roskildefestivalens chef Signe Lopdrup säger till Politiken att det finns flera tekniska framsteg som kan underlätta att man lyckas hålla en festival nästa sommar.

– Det går till exempel fort fram med utvecklingen av vaccin och snabbtester. Och vi förväntar oss att vi kan kombinera flera åtgärder på en gång. Screening av gäster, effektiv smittspårning genom att göra biljetterna personliga och andra former av beteende- och hygienåtgärder, säger Signe Lopdrup.

Intyg på att man inte bär smitta

En annan lösning som festivalen hoppas på är ett så kallat coronapass – förslagsvis en app som kan bevisa att besökarna inte är bär coronasmittan, till exempel genom ett negativt test, antikroppar i blodet eller en vaccinering.

I samband med satsningen på nästa års festival så går festivalchefen ut i en debattartikel tillsammans med andra aktörer inom festivalbranschen och efterlyser bättre samarbete med danska regeringen och Sundhedsmyndigheden, deras motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, för att nästa års festivalsäsong ens ska bli möjlig.

Enligt Politiken vill Sundhedsstyrelsen inte kommentera, men kulturministeriet skriver i ett mejl till tidningen att de för en dialog med berörda myndigheter, men det är för tidigt att bedöma om det är realistiskt att anordna en festival nästa sommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.