Så klarar sig festivalerna. Foto: Matilda Lunnerhag och Jamila Karlsson Ernez/SVT grafik

Kulturnyheterna kartlägger: Så går det för Sveriges festivaler

Uppdaterad
Publicerad

Corona satte krokben för Sveriges musikfestivaler. En har gått i konkurs och flera dras med ekonomiska bekymmer – men de allra flesta kommer att återuppstå nästa år. Kulturnyheterna har kollat läget med 22 svenska musikfestivaler.

Way out west

Festivalen i Göteborg är inställd men räknar med att kunna genomföras 2021.

Coronaviruset och kulturen
Way out west ställer in. Foto: Adam Ihse/TT

Lollapalooza

Festivalen i Stockholm är inställd, istället satsar man på 2021. ”Vi kan redan nu meddela att Pearl Jam kan bekräfta att de kommer att spela på Lolla Stockholm 2021”, skriver festivalen i ett pressmeddelande.

Summerburst

Festivalen i Göteborg är inställd men satsar istället på 2021. Lockar med olika tävlingar med priser i potten för de som behåller sin biljett till nästa år.

Så här såg det ut på festivalen Summerburst 2019. Foto: Henrik Montgomery / TT

Sweden rock

Festivalen är inställd men man siktar på att göra en ännu större festival år 2021. Stödet för festivalen har varit stort och ungefär tre fjärdedelar av publiken som hade köpt biljetter till årets festival har valt att behålla dem till nästa år. ”Det gör vårt arbete till nästa år enklare (...) Vi har en historiskt god lönsamhet på Sweden rock, en stor egen kassa och en stark ägare i bakgrunden. Vi klarar detta”, säger Sweden rocks VD Mats Natvig till SVT. Festivalen har ansökt om ett 12 000 kvadratmeter större festivalområde och en scen vid havet till nästa år.

Sweden rock Foto: TT

Storsjöyran

Festivalen i Östersund är inställd men siktar på att arrangera en ännu större festival år 2021. ”Vi kommer nästa år att köra tre dagar istället för två som tidigare, så vi lägger till en extra dag på söndagen. Dessutom hade vi glädjen av att tre av våra svenska headliners från 2020 följde med till nästa år; Lars Winnerbäck, The Ark och Magnus Uggla”, skriver festivalen till Kulturnyheterna.

Peace and love

Festivalen är inställd och bolaget har ansökt om konkurs. Nu har eventutrustningsleverantören Ekman event flaggat för att man vill starta en ny festival i Borlänge med start 2021.

Peace & Loves historia kantas både av publikrekord och ekonomisk katastrof. Foto: TT

Ljungarocken

Festivalen i Ljungaverk är inställd men man räknar med att genomföra en festival 2021. ”Ekonomiskt är det så klart ett tapp, det är många kostnader som går förlorade i marknadsföring, inköp, personal med mera som redan är förbrukade och således meningslösa för festivalen denna sommar. Så det är klart att det blir en ekonomisk smäll att skjuta upp det. Vi hoppas innerligt att så många som möjligt väljer att behålla sina biljetter till nästa år, för festivalens framtids skull”, skriver festivalen till Kulturnyheterna.

Festivalens grundare Emma Knyckare vid Statement Festival. Foto: Frida Winter/TT

Statement

Festivalen i Göteborg 2020 är inställd men man räknar med att kunna genomföra en festival år 2021 istället. Alla redan släppta artister kommer att spela 2021.

Dansbandsveckan i Malung

Dansbandsveckan är inställd men man siktar på att genomföra en vecka 2021 istället. ”Vi siktar mot 2021 – helt klart”, skriver man i ett mejl till Kulturnyheterna.

Gefle metal festival

Festivalen är inställd men man siktar på att genomföra en festival år 2021 istället. I maj hade 41 av de bokade banden bekräftat att de kommer 2021 istället. De som behåller biljetten till 2021 får 666 kronor i bonus.

Urkult. Foto: SVT

Urkult

Festivalen i Näsåker, Sollefteå, är inställd men man räknar med att kunna arrangera en festival år 2021: ”Tack vare att vi genom åren skapat en ekonomisk buffert och allas stora engagemang och stöd, har Urkult goda förutsättningar att klara ett år utan festival”.

Öland roots

Festivalen är inställd men man kommer att genomföra en festival 2021, dock i mindre skala. ”Vi har haft det tufft. Men vi har klarat den ekonomiska situationen. Vi kommer in med betydligt mindre pengar än vad vi brukar, så det kommer bli en annan festival än vad vi är vana att se”, säger festivalens kommunikatör Linus Grebäck von Melen till Kulturnyheterna.

Festivalgeneralen Yared Tekeste på Uppsala Reggae Festival. Foto: SVT

Uppsala reggae festival

Festivalen 2020 är inställd, istället satsar man på 2021. ”Vi är säkra på att vi kommer kunna fira 20-årsjubileum nästa år”, säger festivalgeneralen Yared Tekeste till Kulturnyheterna.

Brännbollsyran

Festivalen i Umeå är inställd men man räknar med att kunna genomföra en festival 2021. Hälften av artistbokningarna från 2020, som till exempel dragplåstret Martin Garrix, står kvar. Resten blir nya. ”Vi väljer att se positivt på framtiden. Oavsett när det kommer gå att arrangera en festival igen kommer vi vara redo att leverera bra festivalupplevelser. Det har aldrig varit viktigare för besökarna att stötta arrangörer i Sverige just nu genom att behålla sina köpta biljetter till 2020 samt köpa biljetter till evenemang under 2021”, skriver festivalgeneral David Arkhult (även festivalgeneral för Bayside) till Kulturnyheterna.

Musikfestivalen Bayside hölls på Pixlapiren och gästades bland annat av Macklemore år 2019. Foto: SVT/TT

Bayside festival

Bayside Festival 2020 i Helsingborg har flyttats fram till 28-29 augusti 2020, men fortfarande inte ställt in. ”Det ser mörkt ut”, säger festivalgeneral David Arkhult som räknar med att kunna ge ett besked inom kort. ”Vi hade tur att både Brännbollsyran och Bayside hade rekordår och gick jättebra förra året så det har gett oss bra förutsättningar nästa år trots corona även om det är en jobbig tid för branschen”, säger Arkhult.

Norbergfestival

Festivalen är inställd men räknar med att kunna genomföra en festival 2021. ”Norbergfestival är en liten festival som vanligen säljer slut. Vi planerar inte att på något vis begränsa festivalen jämte tidigare år. Jag tror att en generell skillnad för musikfältet kan vara att det blir större fokus på lokala/nationella bokningar för en tid framöver, och det kan nog också komma att prägla Norbergfestival 2021”, skriver festivalen till Kulturnyheterna.

Foto: SVT

PLX

Festivalen på Tjärö i Blekinge skärgård är inställd men man räknar med att kunna genomföra en festival 2021. ”Det är inte den sista festival vi gör”, säger arrangören Viktor Hermansen till SVT.

Metaltown

Festivalen hade tagit uppehåll sedan 2015 men skulle komma tillbaka 2020 med full kraft. Festivalen som skulle hållits i Göteborg 2020 är dock inställd och huruvida det blir någon festival nästa år är oklart: ”Det återstår att se, men i nuläget har vi inga spikade planer för en ny festival 2021”.

Metaltown på Frihamnspiren i Göteborg 2010. Foto: TT

Big Slap

Festivalen i Malmö 2020 skjuts fram till 2021. Hela årets artistuppställning, bortsett från Wizkid, följer med till nästa år. Dessutom planeras en vinterupplaga av Big Slap på Malmö Arena den 19 december, om coronaläget tillåter. Festivalens grundare Ali Eftekhari säger till Sydsvenskan att festivalen hade räknat med 30 000 besökare i år och att avblåsningen innebär svåra ekonomiska förluster: ”Det är en stor smäll”.

Parksounds

Festivalen i Huskvarna som skulle hållits den 5 september ställs in och skjuts fram till 2021.

Trästockfestivalen

Festivalen i Skellefteå är inställd men kommer att genomföra en festival nästa år. I ett pressmeddelande skriver festivalgeneralen Agnes Lundmark att de är tacksamma för att ”vi som Trästockfestival har vår trygga grund i KF Mullberget. Att vi kan behålla anställda trots utebliven festival och att det finns en förståelse för hur situationen påverkar oss ekonomiskt både från bidragsgivare som Skellefteå kommun och bland våra långa, trogna samarbetspartners (...)Just nu vet vi att vi garanterat kan ses igen för att fira 30-årsjubileum för Trästockfestivalen nästa sommar”.

Publik vid en av scenerna under Kirunafestivalen 2017.

Kirunafestivalen

Festivalen 2020 är inställd men återkommer 2021, tack vare ett nytt sponsoravtal med gruvdriftskoncernen LKAB. ”Nu är det klart att det blir ett uppehåll för Kirunafestivalen 2020. Men i ett nytt samarbetsavtal säkerställer LKAB att festivalen blir kvar i gamla Kiruna centrum också framöver” skriver festivalen i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet