Festivalpublik och en bild av en cell infekterad med coronaviruset. Foto: TT/NIAID/NATIONAL INSTITUTES OF HEALTH HANDOUT

Lojal festivalpublik räddar festivalerna

Uppdaterad
Publicerad

De svenska festivalbesökarna har räddat musikfestivalernas framtid. Det säger flera festivaler som Kulturnyheterna varit i kontakt med.

– Den största hjälpen är att folk behåller sin biljett, säger Yared Tekeste på Uppsala reggae festival.

Lojala besökare. Det är svaret på varför så många svenska festivaler klarar ett år med inställd festival för att ändå kunna återuppstå år 2021. Åtminstone är det så det låter när Kulturnyheterna ringer runt.

– Det har varit otroligt osäkert under hela våren. Vi har stått med stora utgifter: förskott till artister som vi har förhandlat om och ett område som behöver betalas. Men vi gick ut med stödmedlemskap tidigt och att man kunde efterskänka sina biljetter om man ville stötta festivalen och vi fick fin respons, det var väldigt många som valde att skänka sina biljetter, säger Linus Grebäck von Melen som är kommunikatör på Öland roots, en reggaefestival med cirka 7000 besökare årligen.

Coronaviruset och kulturen

Trots det starka gensvaret har Öland roots ändå mindre pengar att röra sig med än vanligt.

– Vi har tillräckligt för att göra en festival men vi kan inte lägga samma budget på till exempel artister som vi brukar. Det är mycket möjligt att det blir en mindre festival nästa år, säger Linus Grebäck von Melen.

”Större fokus på lokala bokningar”

En annan svensk reggaefestival med trogna fans är Uppsala reggae festival.

– Tre fjärdedelar av dem som köpt biljetter har bestämt sig för att behålla dem till nästa år. Sju till åtta procent har valt att skänka dem, vilket är uppskattat. Den största hjälpen är att folk behåller sin biljett, säger festivalgeneralen Yared Tekeste.

Tack vare detta, en crowdfundingkampanj och en strömmad stödkonsert med artister som ställer upp gratis, känner Yared Tekeste sig säker på att Uppsala reggae kommer att kunna fira sitt 20-årsjubileum nästa år.

Även Norbergfestival, en festival för konst och elektronisk musik i den nedlagda mimerlaven i Norberg, har sina återkommande besökare att tacka för mycket. Cirka hälften av besökarna har valt att behålla biljetterna.

”Tack vare kommunalt, regionalt och statligt stöd så sitter vår ideella förening Anrikningsverket säkert även vid utebliven festival i år”, skriver konstnärlige ledaren Johan Östman till Kulturnyheterna, och fortsätter:

”Å andra sidan så ser det ju ut som att evenemang som musikfestivaler kommer att vara det sista som kan tillåtas återkomma, så läget känns väl inte helt säkert för nästa sommar heller. Jag tror att en generell skillnad för musikfältet kan vara att det blir större fokus på lokala och nationella bokningar för en tid framöver, och det kan nog också komma att prägla Norbergfestival 2021.”

Bilden är ett montage. Foto: TT/ SVT/ Amina Adelai

”Extremt få återlösningar”

Festivaler som Lollapalooza i Stockholm, Summerburst i Göteborg och Sweden rock i Norje utanför Sölvesborg har det stora internationella bokningsbolaget Live nation i ryggen och är därför mindre ekonomiskt utsatta. Likadant är det för Göteborgsfestivalen Way out west som drivs av bokningsbolaget Luger. Storsjöyran däremot, med sina strax under 30 000 besökare per år, är en av landets större independentfestivaler. De har också klarat sig bra – mot alla odds.

– Många har valt att behålla biljetten till nästa år och det stärker ju det likvida. Vi har haft extremt få återlösningar måste jag säga. Det visar att vi har lojala besökare som värnar om vår festival, säger vd Andréa Wiktorsson.

Att kunna korttidspermittera personal och att bolaget även driver andra projekt utöver festivalen, var till stor hjälp, enligt Wiktorsson.

”Omöjligt att få intäkter”

En festival som det gått mindre bra för är Peace and love i Borlänge, som i början av tiotalet var Sveriges största festival.

– Peace and love drogs med skulder. Det fanns en mycket tydlig avbetalningsplan som vi följde sedan festivalen 2019. När vi i mars blev tvingade att inse att det inte gick att genomföra festivalen 2020 så låg betalningsplanen fortfarande kvar men det var omöjligt att få intäkter. De kulturstöd som var utlovade hade vi ingen möjlighet att få någon del av, berättar Perra Lundqvist, festivalansvarig.

Kulturstöden som fanns gick bara att söka för evenemang som skulle ha gått av stapeln innan den 31 maj enligt Perra Lundqvist. Skulderna hade flera orsaker, artistbokningar och dåligt väder 2019 bland annat. Bolaget har nu begärts i konkurs men eventutrustningsleverantören Ekman event har flaggat för att man vill starta en ny festival i Borlänge med start 2021, för att fylla hålet som uppstått.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet