J K Rowling, Margaret Atwood och Salman Rushdie. Foto: EPA/AP/TT

Rowling, Atwood och Rushdie: Yttrandefriheten är hotad

Uppdaterad
Publicerad

Aktivisten Gloria Steinem, författaren Salman Rushdie, lingvisten Noam Chomsky, och författarna J. K Rowling och Margaret Atwood är några av de namn som har skrivit ett öppet brev i Harper's magazine med titeln Ett brev om rättvisa och öppen debatt.

I brevet skriver de över 150 undertecknarna att man helt och hållet står bakom de protester som arbetar för större jämlikhet och rättvisa inom universitetsvärlden, journalistiken och konsten.

Men kampen för rättvisa har lett till ”en ny moral” som inte ser med blida ögon på ”tolerans mot oliktänkande”, skriver brevförfattarna.

Vägrar välja mellan rättvisa och frihet

Skribenterna är oroliga för att ledare på institutioner får panik och agerar för snabbt vilket lett till att redaktörer får sparken för kontroversiella publiceringar, böcker dras in för bristande autenticitet, journalister inte får skriva om vissa ämnen och universitetslärare utreds för att citera litteratur i klassrummen, skriver de. Exemplen är inte kopplade till några konkreta fall i texten.

”Vi vägrar gå med på det falska valet mellan rättvisa och frihet, för det ena kan inte existera utan det andra”, skriver de.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.