Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Författaren Salman Rushdie har gjort sitt första publika framträdande efter attacken 2022. Foto: Sarah Yenesel/TT

Salman Rushdie gjorde första framträdandet efter knivattacken

Publicerad

Författaren Salman Rushdie dök oväntat upp på den amerikanska Pen-galan i New York på torsdagskvällen, där han mottog ett speciellt Pen-pris för århundradets mod.

Det var en tacksam Salman Rushdie som promenerade på röda mattan under torsdagskvällen.

– Det är trevligt att vara tillbaka – i motsats till att inte vara tillbaka, vilket också var möjligt. Jag är glad att ödet ledde hit, sade den 75-årige författaren som nio månader tidigare attackerades under ett framträdande i New York.

Författaren förlorade synen på ena ögat och kan inte längre använda ena handen. Rushdie höll ett kort men engagerat tal som han tillägnade dem som räddade honom.

– Jag tar emot denna utmärkelse för alla som kom till min räddning. Jag var måltavlan den dagen, men de var hjältarna. De hade modet den dagen, och jag tackar dem för att de räddade mitt liv, sade han.

Författarens nya bok ”Segerstaden” gavs ut nyligen. Den blev klar precis före attacken.

Utsattes för knivattack

Salman Rushdie har levt med dödshot sedan han släppte boken ”Satansverserna” 1989.

I mitten av augusti förra året attackerades författaren Salman Rushdie i samband med en föreläsning om konstnärlig frihet i staden Chatauqua i delstaten New York.

En 24-åring, Hadi Matar, rusade upp på scen och knivhögg Salman Rushdie flera gånger i magen och halsen. Författaren kämpade för sitt liv i respirator och spenderade därefter sex veckor på sjukhus för att tillfriskna. I attacken förlorade författaren synen på ett öga och förmågan att använda sin ena hand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.