Salman Rushdie har levt under dödshot sedan slutet på 80-talet. Efter knivattacken blev han blind på ena ögat, uppger hans förläggare. Foto: Ørjan F. Ellingvåg/TT

Salman Rushdie om attacken: ”Den var kolossal”

Publicerad

Salman Rushdies första överväldigande känsla efter att ha blivit överfallen förra året är tacksamhet – det säger författaren när han nu för första gången uttalar sig om knivattacken.

– Jag har mått bättre. Men med tanke på vad som hände är det inte så illa, sade Rushdie till tidningen The New Yorker.

Salman Rushdie blev knivhuggen under ett framträdande på Chautauqua Institution i delstaten New York och tillbringade sex veckor på sjukhus efter attentatet. Han har förlorat synen på ett öga och kan inte längre använda ena handen.

– Jag säger att jag mår bra, men delar av min kropp behöver ständiga kontroller. Det var en kolossal attack.

Hoppas att attacken inte överskuggar ny roman

Rushdie funderar nu på huruvida han bör öka säkerheten kring sin person eller inte. Han har också haft svårigheter att skriva, och berättar att han raderar mycket av det som han ändå lyckas få ner på papper. Hans nya bok ”Segerstaden” blev klar precis före attacken och lanseras i vår – den kommer på svenska i april. Rushdie hoppas att det som hände inte ska överskugga romanen.

– Jag hoppas att den i någon mån kan byta samtalsämnet. Jag har alltid tyckt att mina böcker är mer intressanta än mitt liv. Tyvärr verkar världen inte hålla med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.