Salman Rushdie har levt under dödshot sedan slutet på 80-talet. Efter knivattacken blir han blind på ena ögat, uppger hans förläggare. Foto: Ørjan F. Ellingvåg/TT

Salman Rushdie kommer inte att marknadsföra sin nya bok

Publicerad

I augusti 2022 attackerades författaren Salman Rushdie och förlorade synen på ena ögat och rörelseförmåga i ena handen. I februari släpps hans nya bok ”Victory city” på engelska, men författaren kommer inte att marknadsföra boken genom att framträda offentligt under lanseringen, skriver The Guardian.

Salman Rushdies agent bekräftar för The Guardian att författaren inte kommer att ställa sig framför publik för att marknadsföra ”Victory city”.

I augusti attackerades Rushdie av en 24-årig man beväpnad med kniv och höggs i halsen och överkroppen. Rushdie skulle föreläsa om konstnärliga frihet på Chautauqua Institution i delstaten New York.

Gärningsmannen har sagt att han bara läst ett par sidor av Rushdies ”Satansverserna” och har enligt egen uppgift grundat åsikten att Rushdie är en ”dålig person” på föreläsningar av författaren han sett online.

Mannen, som succesivt utvecklat ett religiöst intresse, greps kort efter attacken. Han har inte explicit sagt att fatwan som ayatolla Khomeini uttalade mot författaren 1989 var skälet till attacken, men har sagt att Khomeini var ”en stor person”.

Salman Rushdies nya bok ”Victory city” sträcker sig över 250 år och utspelar sig till en början i en magisk version av Indien under 1300-talet. Boken följer en flicka som blir besatt av gudinnan Parvati och släpps på engelska den 9 februari.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jesper Bengtsson förklara hur ”Satansverserna” blev så kontroversiell. Foto: an Hansson / SvD / TT/ SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.