24-årige Hadi Matar sitter häktad efter knivdådet mot Salman Rushdie. Foto: AP/TT

Gripne mannen om knivdådet: ”Förvånad att han lever”

Uppdaterad
Publicerad

Hadi Matar anklagas för mordförsök på författaren Salman Rushdie efter en knivattack för nästan en vecka sedan. Enligt 24-åringen har han själv inte läst mer än ett par sidor av Rushdies kontroversiell verk, men hade ändå utvecklat ett starkt ogillande mot författaren.

24-årige Hadi Matar var inte förtjust i skolan, jobbade i butik och blev allt mer intresserad av religion. Han var inte född när Irans högste ledare ayatolla Ruhollah Khomeini 1989 utfärdade en dödsdom mot Salman Rushdie efter publiceringen av den kontroversiella boken Satansverserna, men 33 år senare gick han till attack mot författaren med en kniv och gav honom skador för livet.

Enligt hans egen mamma förändrades han efter en resa till Libanon 2018 då han åkte för att hälsa på sin pappa. Han blev allt mer tillbakadragen och troende. Mamman har själv tagit avstånd från honom och säger att hon inte talat med sonen sedan attacken.

– Jag är klar med honom. Jag har inget att säga till honom, säger Silvana Fardos till New York Times.

Föredrog religion framför studier

Matar är uppvuxen i Kalifornien och New Jersey. Bekanta beskriver honom som en person som stod utanför samhället. Han var trevlig men höll sig för sig själv och uppvisade inte någon aggression. Mamman har sagt att han klandrade henne för att ha uppmuntrat honom att studera i stället för att ägna sig åt religion.

Som profilbild i sina mejl hade han på sistone börjat ha en bild av ayatolla Ali Khamenei, skriver New York Times.

Enbart läst ett par sidor av Rushdies verk

Sedan attacken har Matar låtit sig intervjuas av amerikanska tidningen New York Post. I intervjun säger han att han enbart läst ett par sidor av Satansverserna. Sin åsikt om Salman Rushdie som en ”inte särskilt bra person” har han baserat på att titta på författarens föreläsningar online. Matar beskriver ayatolla Khomeini som en ”stor person”, men ville inte säga om det var hans dödsdom mot Rushdie som inspirerade attacken.

Han fick idén om att åka till Chautauqua där attacken skedde efter att ha sett en tweet om författarens besök.

Rushdie blev knivhuggen flera gånger och kan komma att förlora ett öga som en följd av mordförsöket. Hadi Matar nekar till anklagelserna, men säger att han inte trodde författaren skulle överleva.

– När jag hörde att han överlevt antar jag att jag blev förvånad, säger han till New York Post.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Salman Rushdie har levt under dödshot sedan slutet på 80-talet. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.