Hundratals författare samlas på fredag i New York i USA för högläsning av Salman Rushdies verk. Foto: Grant Pollard/AP/TT

Författare ska högläsa Rushdie i New York

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals författare samlas på fredag i New York i USA för högläsning av Salman Rushdies verk, rapporterar The Guardian.

Manifestationen – kallad ”Stand with Salman” – organiseras bland annat av amerikanska PEN och är en solidaritetshandling med Rushdie, som i förra veckan attackerades och knivhöggs på scen.

Bland författarna som deltar finns Paul Auster, Kiran Desai och Siri Hustvedt.

Högläsningen ska ske utanför New Yorks stadsbibliotek och påminner om en liknande manifestation som genomfördes 1989, då författare läste ur Rushdies bok ”Satansverserna”. Det skedde efter att Irans dåvarande andlige ledare ayatollah Ruhollah Khomeini utfärdat en fatwa mot Rushdie, som sedan dess levt under dödshot.

Den 75-årige Salman Rushdie skadades i bland annat levern och ett öga i fredagens attack, enligt hans agent. Han vårdas fortfarande på sjukhus. En 24-årig man greps på platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.