Salman Rushdie har levt under dödshot sedan slutet på 80-talet. Efter knivattacken blir han blind på ena ögat, uppger hans förläggare. Foto: Ørjan F. Ellingvåg/TT

Salman Rushdie har förlorat synen på ena ögat efter den brutala attacken

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Salman Rushdie knivskars flera gånger. Nu börjar omfattningen av skadorna efter den brutala attacken stå klara.

Det var i mitten av augusti som författaren Salman Rushdie attackerades i samband med en föreläsning i staden Chatauqua i delstaten New York.

En 24-åring, Hadi Matar, rusade upp på scen och knivhögg Salman Rushdie flera gånger.

Nu rapporterar The Guardian att Salman Rushdie har förlorat synen på ena ögat till följd av attacken. Dessutom kan han inte använda en av sina händer.

– Hans sår var djupa. Han har förlorat synen på ett öga och nerverna i en arm har skadats. Han har ytterligare 15 sår i bröstet och bålen. Det var en brutal attack, säger hans agent Andrew Wylie till den spanska tidningen El País, enligt The Guardian.

”Som mordet på John Lennon”

Agenten vill inte berätta om Salman Rushdie fortfarande befinner sig på sjukhus, men understryker att det viktiga är att författaren kommer att överleva.

– Vi har pratat om att en sådan här attack skulle kunna ske. Så många år efter att fatwan utfärdades var den största faran som han stod inför att en okänd person kommer från ingenstans och attackerar honom, säger Andrew Wylie och fortsätter:

– Du kan inte skydda dig mot det eftersom det sker så oväntat och olyckligt. Det var precis som mordet på John Lennon.

Har levt med en fatwa sedan 1989

1989 utfärdade Irans högste andliga ledare en så kallad fatwa mot Salman Rushdie, som ligger bakom boken Satansverserna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Salman Rushdie har levt under dödshot sedan slutet på 80-talet. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.