Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
24-årige Hadi Matar greps av polis direkt efter knivdådet mot författaren Salman Rushdie. Foto: Charles Fox via AP

24-åringen åtalas efter attacken mot Salman Rushdie

Uppdaterad
Publicerad

24-årige Hadi Matar, som greps efter fredagens knivdåd mot författaren Salman Rushdie, har nu åtalats misstänkt för mordförsök av andra graden, meddelar åklagarmyndigheten i amerikanska Chatauqua. Matar hävdar att han är oskyldig, enligt AP.

Attacken skedde vid elvatiden på fredagsförmiddagen, lokal tid. Salman Rushdie var då tänkt att tala i samband med en föreläsning i staden Chatauqua i delstaten New York, när Matar enligt vittnesuppgifter rusade upp på scenen och knivhögg honom flera gånger. Kort därefter kunde gärningsmannen övermannas. Rushdie fördes till akut till sjukhus, där han nu vårdas i respirator.

På fredagen fattade distriktsåklagaren i Chatauqua beslut om att åtala Hadi Matar för mordförsök av andra graden.

”Han delgavs anklagelserna i går kväll och häktades utan möjlighet till borgen”, skriver åklagaren i ett uttalande enligt Reuters.

Åklagaren tillägger att polisen arbetar för att få en bättre bild av händelseförloppet och att man inte utesluter att åtal kan väckas på fler punkter längre fram, skriver nyhetsbyrån. Matar själv nekar till brott.

Motivet oklart

Hadi Matar föddes i Kalifornien till föräldrar som invandrat från Libanon, skriver flera nyhetsbyråer. Senare flyttade han till New Jersey och området Fairview, där han har sin senast registrerade adress. På fredagskvällen, lokal tid, utförde polisen en husrannsakan i bostaden, enligt amerikanska medier.

Motivet till attacken är enligt polisen fortfarande inte känt, men sett till den fatwa som utfärdades av Irans högste andliga ledare 1989 har många blickar riktats dit efter attacken.

Uppgifter: Visade stöd för iranska regimen

Eventuella kopplingar till Iran tycks också vara något som polisen nu utreder. Enligt källor till NBC och ABC har en första analys av vad som tros vara Matars konton i sociala medier visat på extremistiska shiamuslimska sympatier. Han ska också ha uttryckt stöd för den statliga iranska militärorganisationen Iranska revolutionsgardet, som terrorstämplades av USA:s president Donald Trump 2019. Polisen ska dock inte ha hittat några direkta kopplingar till organisationen, skriver NBC.

Revolutionsgardet har i sin tur nära kopplingar till den libanesiska islamistiska rörelsen Hizbollah. Organisationen förnekar dock att de ska ha varit inblandade i attacken mot Rushdie.

– Vi vet ingenting om det här, så vi kommer inte kommentera, säger en talesperson till nyhetsbyrån Reuters.

Även Hizbollah klassas som en terrororganisation av USA. Sedan 2013 är dess militära gren också terrorstämplad av EU.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Författaren Salman Rushdie attackerad på scen i New york Foto: Gene J. Puskar/AP/Hayoung Jeon/EPA/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.