Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I artiklarna i Lenta omskrivs Vladimir Putin bland annat som en ”ynklig diktator” som startat ”2000-talets blodigaste krig”. Foto: TT

Ryska journalister skrev ner Putin under ”Segerdagen”

Uppdaterad
Publicerad

En protestaktion genomfördes under gårdagens firande av ”Segerdagen”, då två ryska journalister publicerade ett 40-tal artiklar med kritik mot kriget i Ukraina.

Under det årliga firandet av ”Segerdagen” till minne av Nazitysklands kapitulation, publicerade journalisterna Alexandra Mirosjnikova och Egor Poljakov Kreml-kritiska artiklar på regimtrogna tidningen Lentas webbsida.

Lenta är en av Rysslands största tidningar och följer vanligtvis Kremls världsbild i sin nyhetsrapportering.

I artiklarna omskrivs Vladimir Putin bland annat som en ”ynklig diktator” som startat ”2000-talets blodigaste krig”. 

Riskerar upp till 15 års fängelse

Sedan krigsutbrottet är det olagligt att sprida uppgifter om kriget som inte kommer från officiella ryska källor och straffet kan bli upp till 15 års fängelse.

I en intervju med The Guardian erkänner Egor Poljakov att han är rädd för vad som kommer hända härnäst, men att han var medveten om vad han gjorde och vilka konsekvenserna kunde bli.

”Vi kunde inte acceptera detta längre. Det här var det enda rätta vi kunde göra”, säger han.

Artiklarna plockades snabbt bort av den ryska censurmyndigheten Roskomnadzor, men går fortfarande att läsa genom ett verktyg för webbhistorik, som The Guardian länkar till. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer