Novaja Gazetas redaktion i exil: ”Ryssland ser oss som brottslingar”

Uppdaterad
Publicerad

Ett år har gått sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina. Tusentals ukrainare har försatts på flykt men även flera ryska journalister som försökt undkomma den ryska censuren. Kulturnyheterna har besökt den ryska dagstidningen Novaja Gazeta vars redaktion verkar i exil i Lettlands huvudstad Riga.

– Det finns ungefär 250 ryska journalister här (i Riga), med familj är de runt 400 stycken, säger Kulturnyheternas reporter Kristofer Lundström.

De ryska exiljournalisterna började framförallt komma till den lettiska huvudstaden i samband med annekteringen av Krim 2014, berättar Lundström. Att en stor del av landet är rysktalande och ligger inom EU:s lagstiftning möjliggör en friare rapportering.

Försöker förmedla till ryska läsare

Den ryska oberoende tidningen Novaja Gazeta tillhör de medier som valt att flytta sin verksamhet till Riga.

– Logiken i rapporteringen är ganska simpel. Vi har människor på plats som ger oss information men vi publicerar vårt material här under EU:s lagar i Lettland och efter det försöker vi förmedla det till ryska läsare, säger Kirill Martynov, chefredaktör för Novaya Gazeta Europa.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.