Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kanal 1:s nyhetschef Kirill Klejmenov jämför tv-redaktören med Judas. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Rysk nyhetschef om tv-kuppen: Hon är en landsförrädare

Uppdaterad
Publicerad

Under förra veckan skapade den ryska tv-redaktören Marina Ovsjannikova rubriker över hela världen när hon sprang fram med en skylt i direktsändning på den statligt kontrollerade Kanal 1. Nu svarar kanalen med att kalla hennes kupp för landsförräderi. 

”No war” stod det på tv-redaktörens handskrivna skylt när hon under knappt fem sekunder sprang in i studion under Kanal 1:s direktsändning. Kort därefter greps hon av polis, och dömdes till 30 000 rubel i böter.

Under måndagsmorgonen så blev det Kanal 1 nyhetschef Kirill Klejmenovs tur att dyka upp i direktsändning, när kanalen för första gången kommenterade Marina Ovsjannikovas utspel. Han kallade henne för landsförrädare för att hon bland annat varit i kontakt med brittiska ambassaden och gjort intervjuer med västerländska medier. 

– En känslomässig handling är en sak. Men förräderi – det är något annat, när en person sviker sitt land och alla oss som hon jobbat sida vid sida med i 20 år. 

Beskrivs som Judas

Klejmenov gjorde också en referens till Bibeln och jämförde Ovsjannikova med Judas och hans förräderi mot Jesus.  

– Ett förräderi är alltid en persons privata val, det kan man inte hindra någon från. Men det är viktigt att benämna saker och ting på rätt sätt, säger Klejmenov. 

– Om den välkända akten för trettio silverpengar hade kallats för en ”impuls”, då hade nog världshistorien sett annorlunda ut.  

Marina Ovsjannikovas har uttalat sig till flera tidningar om aktionen, och säger att hon hoppas på att inte fängslas. Hon har erbjudits asyl i Frankrike, men har meddelat att hon avser att stanna kvar i Ryssland. 

Sänder propaganda

Den ryska journalisten Inga Layzan har tidigare varit programledare för Kanal 1. Hon beskriver kanalen som en propagandacentral, där inte mycket har förändrats sedan hon slutade för 10 år sedan.   

– Fritt och kritiskt tänkande människor har sedan länge slutat se på Kanal 1 eftersom de sänder propaganda som är till för att bilda rätt opinion bland befolkningen, säger hon till SVT. 

Inga Layzan säger att Kanal 1 framför allt konsumeras av pensionärer som bor utanför storstäderna. Där har kanalen mycket högt förtroende och många har Kanal 1 på dygnet runt. 

– När du jobbar på Kanal 1 så är du under ständig kontroll och du har inget annat val än att lägga dig platt för de krav som ställs på dig, säger Layzan.

– Ovsiannikovas kupp skulle vara omöjlig att genomföra för tjugo år sedan, eftersom studion bevakades av en skyddsvakt med automatvapen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer