Vladimir Putins Ryssland hotar stänga flera medier, däribland Dmitrij Muratovs Novaja Gazeta. I klippet: Hör Daria Kucherenko, journalist på ryska tidningen Kommersant, om censurmyndighetens nya regler. Foto: TT

Ryssland hotar stänga flera medier – ”Rapporteringen har inte speglat verkligheten”

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska censurmyndigheten Roskomnadzor meddelar på sin hemsida att man startat utredningar mot flera inhemska medier. Anledningen är att rapporteringen om kriget i Ukraina ”inte speglat verkligheten” och brutit mot den statliga censuren.

Novaja Gazeta, Ekho Moskvy, Dozjd och sju andra ryska medier är under utredning, det meddelar censurmyndigheten Roskomnadzor på sin hemsida. Anledningen är att de uppräknade medierna ”förmedlat samhällsviktig information, som framstått som tillförlitlig men inte speglar verkligheten”.

Informationen det handlar om är beskjutning av ukrainska städer, dödsfall bland civila i landet och det faktum att Rysslands agerande kallas för invasion, anfall eller krigsförklaring. Myndigheten hotar nu att stänga och väcka åtal mot de medier som brutit mot den statliga censuren, vilket enligt Roskomnadzor kan ge upp till fem miljoner rubel i böter.

– Roskomnadzor rekommenderar starkt redaktionerna vid massmedierna att före publicering av material fastställa dess tillförlitlighet enligt Lagen om massmedia. Vi understryker att ryska officiella informationskällor har pålitlig och aktuell information, skriver myndigheten på sin hemsida.

Ett av medierna som utreds är magasinet Zhurnalist som publicerat en video där Novaja Gazetas chefredaktör Dmitrij Muratov håller ett tal. Muratov som vann Nobels fredspris under fjolåret kallar, i videon, kriget för ett krig.

Tidigare varnat medierna

Samma dag som Ryssland inledde invasionen av Ukraina utfärdade censurmyndigheten en varning till landets medier som uppmanade att enbart använda officiella ryska källor. Och att den rapportering Roskomnadzor bedömer som falsk omedelbart kommer bötfällas och blockeras.

I klippet kan du höra en rysk journalist från invasionsdagen när censuren beordrades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.