På torsdagsmorgonen ville EBU fortfarande hålla dörren öppen för Ryssland i ESC. Men på fredagen kom beskedet att landet stoppas från medverkan. Foto: TT

Ryssland portas från Eurovision: ”Finns gränser”

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland portas från Eurovision song contest, meddelar Europeiska radio- och tv-unionen (EBU)

– EBU och styrelsen kommer fortsätta att hävda och försöka värna evenemanget som opolitiskt. Men det finns gränser, säger Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio och styrelseledamot i EBU.

”Beslutet återspeglar oro för att, i ljuset av den aldrig tidigare skådade krisen i Ukraina, deltagandet av ett ryskt bidrag i årets tävling skulle äventyra tävlingens rykte”, skriver EBU i ett pressmeddelande

De senaste dagarnas agerande från Ryssland gör att det är omöjligt att ha med dem i tävlingen, anser Cilla Benkö.

– När en sådan här otroligt historisk händelse, med sådana implikationer, inträffade tidigt igår morse, så är det klart att det blir en fråga för EBU och Eurovision. Det finns en organisation bakom Eurovision som har värderat detta och har frågat sig om det här är förenligt med de värdegrunder som EBU vill värna. Man har kommit fram till att: nej, det är det inte.

”Enda rimliga beslutet”

Beslutet är en helomvändning.

Under torsdagen var EBU:s linje att Ryssland fortfarande skulle få delta i tävlingen. ”Vi är ett icke politiskt kulturellt evenemang”, var motiveringen.

Hållningen kritiserades av flera deltagarländer. Finska Yle meddelade att man hade för avsikt att bojkotta tävlingen om inte Ryssland uteslöts.

Även SVT:s vd Hanna Stjärne uppmanade EBU att tänka om. Hon är nu nöjd med att Ryssland stängs ute.

– I den situation som Europa befinner sig i är detta det enda rimliga beslutet. Ryssland kan omöjligen stå på scenen på Eurovision när de invaderat ett annat land. Som jag sa igår så har det passerat alla gränser. Att Ryssland nu utesluts är ett välkommet och klokt beslut från EBU, säger SVT:s vd Hanna Stjärne. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.