S: Ett pågående misslyckande

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill istället skapa kulturjobb genom en satsning på Accessjobb.

Hela 800 miljoner avsattes till ett samarbete mellan Arbetsmarknadsdepartementet och Kulturdepartementet. 4000 jobb skulle det bli men i juni 2014 var det bara 232 personer som hade jobb genom satsningen.

”Anmärkningsvärt att det fortsatt”

Även om totalt 437 personer haft anställning sedan satsningen lanserades 2011 är Kulturarvslyftet ett misslyckande från regeringens sida, det säger Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson Gunilla Carlsson som kritiserar Kulturarvslyftet.

Kulturnyheterna i Almedalen 2014

– I dag är det så att Kulturarvslyftet är ett misslyckat projekt men som regeringen ändå har fortsatt att prioritera i sin budget, vilket jag tycker är anmärkningsvärt. När man inte ens når upp till tio procent av målet, borde man redan efter ett års misslyckande se att ”nej, här behöver vi göra något annat”, säger hon.

Vill återinföra Accessjobben

Själva vill Socialdemokraterna återinföra de så kallade Accessjobben som fanns 2006-2010 och gav över 1000 jobb enligt Kulturrådet.

– Det som vi i dag kallar Nya Access är en utveckling av de Accessjobb som vi hade när vi satt vi regeringsställning tidigare. Och som var väldigt uppskattade inom kultursektorn. Då prioriterades jobben till arkivverksamhet för digitalisering. Nu har vi sagt att vi vill utvidga det så att pengarna ska kunna användas inom många områden, för både institutioner och fria grupper.

Kl 11.00 idag intervjuar Kulturnyheterna Lena Adelsohn Liljeroth om genomförda kulturreformer. Läs hennes svar på Socialdemokraternas kritik här på sajten senare i dag!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturnyheterna i Almedalen 2014

Mer i ämnet