Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg är kritisk till valet av Alice Bah Kuhnke som ny kulturminister. Foto: TT BildVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Trodde det var ett skämt”

Uppdaterad
Publicerad
Valet av Alice Bah Kuhnke som ny kulturminister tog Kultursverige på sängen. Och åsikterna går isär om huruvida valet är bra eller dåligt.

– Jag trodde det var ett skämt. Det är ett problem att vi får en kulturminister som inte profilerat sig politiskt eller ideologiskt, med tanke på de viktiga utmaningarna vi står inför på kulturens område, inte minst mediesituationen. Med det här visar Stefan Löfven att han inte anser att kulturen är ett politiskt område, säger Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg till Kulturnyheterna.

”Ett lysande val”

Göran Greider, poet och chefredaktör Dala-Demokraten, är däremot nöjd med valet.

– Lysande och överraskande. Det regnar ute men solen skiner inombords. Jag har stött på henne några gånger i litterära sammanhang och hon verkar fantasifull och infallsrik.

Alice Bah Kunke har ingen partipolitisk erfarenhet, vad kan det betyda?

– Det kan vara ett handikapp för kulturpolitik handlar ju om pengar, inte bara visioner. Å andra sidan har den tillträdande regeringen inte mycket utrymme till jättereformer men skulle kunna spela roll på kulturens område där summorna är mindre. ​

”Är helt oskriven”

Expressens kulturchef Karin Olsson beskriver sin förvåning när Alice Bah Kuhnkes namn lästes upp av Stefan Löfven.

– Det var lite chockartat. Detta var ju helt oväntat. Ett namn i hennes genre var Nisha Besara. Men Alice Bah Kuhnke har inte varit med alls i spekulationerna.

Olsson säger att utnämningen av Alice Bah Kuhnke väckte en rad frågor.

– Jag tänkte – är hon S är hon MP? Hon är ju helt oskriven, jag har ingen aning om vart hon står kulturpolitiskt! Hur hon ser på bildning? Vilka böcker läser hon?  Hon har erfarenhet av idéburen verksamhet – till exempel Rättvisemärkt och Tankesmedjan Sektor 3. Men hon är ingen politiker. Hur klarar hon förhandlingar med Magdalena Andersson?  

Demokratifrågorna prioriteras

Benny Fredriksson, chef för Kulturhuset i Stockholm säger att Alice Bah Kuhnke är ett exceptionellt och spännande val.

– Hon har stor erfarenhet av rättighets- och demokratifrågor och det ser jag som en tydlig prioritering i regeringsbildandet.

Hur menar du?

Ja, hennes stora samhällssengagemang, att hon är förankrad i de stora demokatifrågorna och i civilsamhället är en tydlig markering från Löfvens sida.

Satt i Dramatens styrelse

Även Marie-Louise Ekman, chef för Dramaten, är positiv.

– Fantastiskt val. Hon är oförutsägbar, mycket kunnig, en eldsjäl och hon har humor. Min erfarenhet av henne är att hon är en väldigt bra person, hon tar reda på saker och ting, hon ger sig inte och hon har också en argumentation som är viktig.

Du har haft med henne att göra?

Ja, hon har suttit i Dramatens styrelse i flera år  och hon var en väldigt viktig ledamot därför att hon stod upp för sådant som inte självklart var det kortsiktiga ekonomiska tänkandet. Hon kunde se bortom det vilket gjorde att det så småningon gick att vända Dramatens skuta åt ett väldigt bra håll.

”Intelligent och karismatisk”

Även på sociala medier var det förvånade, men mestadels positiva, reaktioner.

”Alice Bah Kuhnke som kulturminister är ett genidrag! Hon är intelligent, karismatisk och har bred erfarenhet inom kultur och näringsliv!”, skriver komikern Jonas Gardell.

”Stort grattis Alice Bah Kuhnke! Bra för Civilsamhället och kulturen!”, skriver Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och parker, som tidigare nämnts i spekulationerna om kulturminister-posten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bah Kuhnke kulturminister

Mer i ämnet