Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det ska förstås kosta” – Hör när Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke blir utfrågad om reduktionsplikten. Foto: SVT

Bah Kuhnke (MP): De som släpper ut mest ska betala

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet vill se en tuffare klimatpolitik än den som EU har lagt fram. Ett sätt är genom att återigen höja reduktionsplikten, säger partiets toppnamn till EU-valet Alice Bah Kuhnke i SVT:s Utfrågningen.

– De som släpper ut och de som förstör, det är de som ska betala, säger hon.

EU vill förenkla processen att öppna nya gruvor, som en del i den gröna omställningen. MP röstade som enda parti nej till förslaget.

Bah Kuhnke förklarar beslutet med att förslaget inte tog tillräcklig hänsyn till samer, annat urfolk och lokalbor, som påverkas i jakten på viktiga metaller och mineraler.

EU-val 2024: Utfrågningen

– Vi ville att man i de här ansökningsprocesserna också skulle lyssna till samerna och lokalbefolkningen, men när det föll bort i förhandlingarna röstade vi nej.

Omställningen kräver gruvor

Den gröna omställningen kommer dock att kräva gruvor, enligt Bah Kuhnke. Men omställningen kan inte räknas som grön om det kränker samernas eller något annat urfolks rättigheter, poängterar hon.

– Felet nu är att man kommer fel in i processen.

En viktig del i omställningspolitiken är, enligt Bah Kuhnke, att de människor som saknar alternativ till bensin- och dieselbil inte ska drabbas hårdast när fossila alternativ ska fasas ut.

– Det är det vi brukar kalla för klimaträttvisa, de som släpper ut och de som förstör – de som ska betala. De andra ska få chansen att vara en del av omställningen.

Marmorstein: Tydlig om kostnader

SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein konstaterar att Bah Kuhnke under utfrågningen var tydlig med att omställningen kommer att behöva kosta.

– Åtminstone för bilister i storstäderna, som har andra alternativ än bilen, medan människorna på landsbygden som är beroende av bilen ska få stöd, säger hon i Aktuellt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera gröna partier ser ut att backa i det stundande EU-valet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024: Utfrågningen

Mer i ämnet