Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein om utfrågningen av toppkandidaten Alice Teodorescu Måwe: ”Vill vinna väljarna som väger mellan KD och SD”. Foto: SVT

Teodorescu Måwe (KD): Europa riskerar att gå under av värderingskonflikter

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna vill lyfta ”svenska och europeiska värderingar” som en viktig fråga i EU-valet.

– Vi menar att vi ser en rad värderingskonflikter som hotar det svenska och europeiska sättet att leva på, säger partiets toppkandidat Alice Teodorescu Måwe i SVT:s program ”Utfrågningen”.

Värderingskonflikterna syns enligt Teodorescu Måwe i bland annat kriminaliteten, hedersförtryck och i hat mot den judiska minoriteten.

– Europa riskerar att gå under av de värderingskonflikter som politiken inte har velat arbeta med.

EU-val 2024: Utfrågningen

Enligt Kristdemokraterna finns det värderingar som gör att man kan förbruka sin rätt att vara i Sverige.

– I Sverige har vi en stark norm vad gäller jämställdhet, individualism och att lagen står över religionen. Religionen är en privatsak.

SVT:s politikkommentator, Elisabeth Marmorstein, menar att partiets fokus på europeiska värderingar handlar om att försöka att locka över väljare som tvekar mellan Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

– Det har man inte lyckats så väl med tidigare men man försöker ännu en gång, säger Marmorstein.

KD: Låt EU betala för återvandring

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har i en uppmärksammad intervju i Dagens Nyheter sagt att hon vill att EU betalar för återvandring.

– Vi kommer inte tvinga någon att återvandra. Däremot behöver vi en diskussion om vilka värderingar som leder till ett samhälle som hänger ihop och vilka värderingar som leder till att vi får etniska enklaver, säger Alice Teodorescu Måwe.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Har man förlorat sin rätt att befinna sig i Sverige om man har en väldigt konservativ kvinnosyn och till exempel kontrollerar sin dotter? Hör Alice Teodorescu Måwes svar. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024: Utfrågningen

Mer i ämnet