Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialdemokraternas toppkandidat i EU-valet, Heléne Fritzon, om EU:s nya migrationspakt. Foto: SVT

Heléne Fritzon (S): ”Vill inte ge människor hopp som inte finns”

Publicerad

Människorättsorganisationer riktar stark kritik mot EU:s nya migrationspakt och kallar det för ”en katastrof för migranter och asylsökande”.

Socialdemokraternas toppkandidat till EU-valet, Heléne Fritzon, förstår kritiken, men menar att en ny asylprocess är nödvändig.

Målet med EUs nya migrationspakt är att det ska gå snabbare att skilja mellan de som har asylskäl och de som inte har det. En del av processen blir att människor som kommer från länder som sällan får asyl i EU kommer att placeras i inhägnade mottagningscenter under tiden för prövningen.

Varför ska människor på flykt spärras in?

EU-val 2024: Utfrågningen

– För att veta att de som vi tar in i Europa har skyddsskäl, säger Socialdemokraternas toppkandidat i EU-valet, Heléne Fritzon.

Flera människorättsorganisationer kritiserar migrationspakten och menar att den bygger murar och försvårar för människor att fly och komma till EU.

– Migrationspakten är inte perfekt, men det är en oerhörd framgång att EU gemensamt har bestämt sig för en stram migrationspolitik där vi skapar ordning och reda, svarar Heléne Fritzon på kritiken.

Hon understryker att tidigare system inte har fungerat tillräckligt bra. Att människor placeras i mottagningscenter är nödvändigt för att inte personer utan rätt asylskäl ska kunna uppehålla sig i Europa, menar politikern.

”Vill undvika att liv riskeras på Medelhavet”

En annan omtvistad fråga inom EU:s migrationspolitik berör de avtal som unionen har med flera auktoritära stater, till exempel i Nordafrika. I korthet skickar unionen miljardbelopp för att länderna själva ska stoppa migranter från att ta sig till Europa.

Fritzon anser att avtalen fyller en funktion då ”man inte vill ge människor ett hopp som inte finns”.

– Man vill undvika att människor ger sig ut i smuggelbåtar och riskerar sina liv på Medelhavet, när man inte har uppenbara asylskäl, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialdemokraternas Heléne Fritzon möter människorättsorganisationernas kritik. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024: Utfrågningen

Mer i ämnet