Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så blev erotiken kvinnodominerad: ”Erotik riktad till kvinnor förknippas med wellness” Foto: Rebecka Haglund

”Erotik riktad till kvinnor förknippas med wellness”

Uppdaterad
Publicerad

Anna Hultman, doktor i litteraturvetenskap, har skrivit en avhandling om svensk erotisk litteratur från 1819 till idag. Där tecknar hon en bild av hur sexskildringarna gått från omskrivningar och censur till uppbyggliga försäljningssuccér.

Enligt Anna Hultman har synen på sex i litteraturen ständigt pendlat mellan hård repression och en mer tillåtande inställning. 

– Under 1800-talet så börjar det bli en växande oro för sexuella representationer, och man vill bara att bildade och välbeställda män ska ha tillgång till de här representationerna, medan kvinnor, barn och arbetarklass – absolut inte.  

Men trots ett strängt samhällsklimat gentemot framför allt kvinnliga författare så finns det de som prövat gränserna för det tillåtna. Ett exempel som Anna Hultman analyserar i sin forskning är Anne Charlotte Lefflers Kvinnlighet och erotik del 2, som kom 1890.  

– Hon jobbar mycket med omskrivningar, och beskriver aldrig någon del av kroppen mellan naveln och knäna. Eftersom om man skrev något osedligt så riskerade det att svärta hela familjens namn så var hennes familj också inkopplad som en inofficiell censurinstans.  

De senaste åren har det dock snarare blivit regel än undantag att det är just kvinnor som skriver erotisk text i olika former, oavsett om det är böcker, ljudböcker eller egenpublicerat material på internet.  

– Erotik som riktar sig till kvinnor har kommit att förknippas med någon slags hälsa och wellness också, medan för män så är det beroende och missbruk och impotensproblem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.