Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon finns exempel på olika sätt att skådespela på Tiktok. Foto: therealrahulrai/Tiktok/Cameron Logsdon/Tiktok/Jessica Kaylee/Tiktok

Så har skådespeleri blivit populärt på Tiktok: ”En folksport”

Uppdaterad
Publicerad

Handdukar på huvudet, imitationer och folk som mimar – det är några av uttrycken när skådespelarbranschen flyttar till Tiktok.

Precis som musikbranschen flyttar mer och mer skådespeleri över till Tiktok. En hel del känner vi igen – imitationer av kändisar är till exempel inget nytt. Men på Tiktok sjunker ambitionsnivån lägre än vi är varan vid, säger Kulturnyheternas reporter Lovis Bratt Deland.

– Det som skiljer sketcher på Tiktok från andra forum är att de är ganska dåligt gjorda. Roligast blir det när en kille ska spela tjej, och allt han gör för att komma i karaktär är att slänga en handduk på huvudet.

Att mima blir folksport

Något annat vanligt förekommande är användare som mimar. Det kan vara till en låttext, en filmreplik eller bara en någon som säger något kul.

– Det gör att imitationer blir något av en folksport. Så länge det är träffande flyger det, säger Lovis Bratt Deland.

Skapar egna berättelser

Det blir allt vanligare med minutlånga sketcher i flödet som fungerar som en följetång. I dessa har användaren kommit på en hel berättelse och skrivit manus, skådespelar och redigerar själva.

– Som tittare känner man bara ”va” när man ser det här första gången. Vad är det för alternativt universum och storyline jag ser på? Men efter att ha sett några avsnitt kommer man in i det, och det blir som vilken fantasivärld som helst.

Tryck på klippet för att se exempel på skådespeleri på appen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.