SVT:s vd Eva Hamilton tycker att det är orättvist om det framöver bara är äldre personer som betalar tv-avgiften. Foto: TT

Så många har sagt upp tv-avgiften

Uppdaterad
Publicerad

På en månad har 25.000 personer sagt upp sin tv-avgift.

Efter att Högsta förvaltningsdomstolen i juni beslutade att man inte ska behöva betala tv-avgift för datorer har nu 25.000 personer sagt upp sina betalningar, rapporterar Svenska Dagbladet.

Det innebär 52 miljoner kronor i uteblivna intäkter.

Ingen tv-avgift för dator

Carl-Gustav Johansson, vd på Radiotjänst, säger till tidningen att han räknar med att ytterligare omkring 75.000 personer kommer säga upp avgiften.

– Trots att vi har tagit in extrapersonal har vi svårt att hinna med. Man får kanske vänta tio minuter i telefon, säger Carl-Gustav Johansson till SvD.

Eva Hamilton bekymrad

SVT:s vd Eva Hamilton har tidigare berättat att hon är bekymrad över SVT:s framtida finansiering även om hon inte ser något hot på kort sikt.

– Det är ingen ko på isen, för nästan alla svenkar har fortfarande en vanlig tv-apparat, men i ett längre perspektiv ser vi att den yngre generationen tittar på rörlig bild överallt annars, sade hon.

Hon sade också att det finns en risk att äldre, som av olika skäl avstår från att ta till sig den nya tekniken och sitter kvar med gamla TV-apparater, blir de som får betala för public service, vilket ”inte är rättvist”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ingen tv-avgift för dator

Mer i ämnet