Finska Lordi vann ESC 2006. Foto: Scanpix

Lordi: ”Vi fick massa nya fans – i ett år”

Uppdaterad
Publicerad

Vad händer efter en seger i Eurovision? Kulturnyheterna har pratat med de tidigare vinnarna – finska Lordi och serbiska Marija Serifovic – om tiden efter segern.

Marija Serifovic sjöng hem segern för Serbien i Eurovision 2007. Det var första gången som landet ställde upp i tävlingen så den plötsliga vinsten blev nästintill överväldigande stor för den unga Marija Serifovic. Så pass att hon valde att lägga ner musikkarriären ett tag.

–Jag kände att alla ville prata med mig eller om mig. Det blev för mycket och jag var tvungen att ladda batterierna ett tag, säger Marija Serifovic på plats i presscentret i Malmö arena. I årets Eurovision är hon åter på musikbanan och jobbar med ett nytt album och har rest med till Malmö som ”någon typ av” röstcoach för det serbiska bidraget.

Eurovision Song Contest 2013

–För mig var segern viktig och kändes det stort för mig personligen att kunna nå utanför landets gränser och visa upp en annan bild av Serbien i Europa.

Blev betraktad som gayikon efter segern

För Marija innebar också segern i Eurovision att bli sammankopplad med politiska ställningstaganden utanför musiken. I hennes scenframträdande gjorde hon en trefingrad symbol som resulterade i flera ihopkopplingar med nationalistiska grupper i Serbien. Hon sågs också som en gayikon, både inom och utanför landets gränser. Men trots att hon tycker att det är ”fantastiskt kul” att bli sedd som gayikon så vill hon inte prata politik.

–Jag går inte ens och röstar i mitt eget lands parlamentsval. Den enda jag är bra på och som jag kan något om är musik, säger Marija men tillägger ändå att hon ”stöjder allas rätt att älska och gifta sig med vem man vill” men tror inte att Serbien någonsin kommer öppna upp för de möjligheterna under hennes livstid.

Lordi om ”Eurovisionvinstens förbannelse”

Året innan serbiska segern vann det finska bandet Lordi med sin låt ”Hardrock Hallelujah”. Lordis seger var Finlands första och det var även första gången som ett hårdrocksband vann festivalen. Och medans våra blickar varit riktade mot Malmö och korandet av en ny Eurovisionvinnare har Lordi varit ute på Europaturné.

–Vi trodde egentligen inte att vi skulle komma så långt i finska festivalen men när vi vann där så tänkte vi ändå att vi kunde ha en chans att ta hem hela segern, eftersom vi redan var en etablerad grupp inom vår genre och tänkte att vi kanske skulle locka en publik som inte gillade de ”vanliga schlagerlåtarna”, säger bandets sångare Mr Lordi över telefon från Birmingham.

För dem innebär vinsten i Eurovision en plötslig, men kortvarig, karriärboost.

–Vi fick en massa nya fans utanför vår musikgenre men alla försvann efter ett år. Det är väl lite av förbannelsen med att vinna hela tävlingen. Det är spännande i ett år.

Lordi: ”Eurovisionvinsten förändrade inget”

Enligt Mr Lordi har inte bandets liv förändrats något efter segern i Eurovision. De tänker snarare tillbaka på tävlingen som ”bra pr”.

–Vi gör samma sak idag som vi gjorde innan. Samma masker och samma kostymer.

Trots det ångrar han inte att de ställde upp och minns tiden som en ”galen upplevelse”. Och han har ett gott råd till lördagens nya vinnare.

–Skaffa en bra advokat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2013

Mer i ämnet