Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På årets Bergmanvecka diskuterades yrket intimitetskoordinator. I klippet hör du mer om deras arbete. Foto: SVT

De skapar trygghet på inspelningar av intima scener

Uppdaterad
Publicerad

En ny medvetenhet är på framväxt i filmbranschen. Nu ifrågasätts valen bakom nakenhet och intima scener allt mer. Bakom förändringen står det nya yrket initimitetskoordinator som överblickar och säkrar just inspelningar av sexscener.

– Vi är där för att regissören ska slippa ta ansvar, säger intimitetskoordinatorn Elisabeth Marjanović Cronvall.

I början av året publicerade branschorganisationen Film & TV-producenterna och Fackförbundet Scen & Film riktlinjer för inspelning av intima scener.

Syftet var att öka branschens kompetens och se till att känsliga scener kan spelas in på ett tryggt och riskfritt sätt. Bland annat rekommenderas produktioner att anlita en intimitetskoordinator.

”Står bara dialog”

Marta Dauliūtė och Elisabeth Marjanović Cronvall har arbetat som initimitetskoordnatiorer i tre år, bland annat på tv-serier som “Nattryttarna”, “Tunna blå linjen”, “Threesome” och “Thunder in my heart”.  

Under ett seminarium på Bergmanveckan på Fårö diskuterade de betydelsen av yrket och vad det kan tillföra. 

– Många skådespelare känner sig dåligt informerade om vad de säger ja till. I manuset står det bara dialog och sen att de har passionerat sex på soffan. Men vad är passionerat? Vad är det som syns? Vad gör händerna?, säger Marta Dauliūtė.

– Vi identifierar allting som skulle kunna vara eller utvecklas till att bli intimt, säger Elisabeth Marjanović Cronvall.

Skapa en trygg arbetsmiljö

Yrket intimitetskoordinator växte fram i samband med metoo-rörelsen. På senare år har det blivit allt vanligare inom tv- och filmbranschen. Men samtidigt som medvetenheten kring en jämställd och trygg arbetsmiljö ökar, finns det de som menar att det nya yrket förtar det kreativa skapandet.

– Det finns otroligt mycket fördomar om det som är nytt och dels ifrågasätter det ju regissören som allsmäktig. Men intimitetskoordinator betyder inte att det kommer att bli lustlöst eller tråkigt. Vi vill alla skapa liv, men man behöver inte offra liv, säger Marta Dauliūtė 

– Det känns som att alla har någon självupplevd eller någon historia kring inspelning av intima scener som inte gått bra till. Och det är ju det vi ska motverka, säger Elisabeth Marjanović Cronvall.

I klippet hör du mer om det nya yrket intimitetskoordinator.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.