Så vårdade Hawking sin status som kulturikon

Uppdaterad
Publicerad

Steven Hawking var en av vår tids främsta vetenskapsmän och något av en ikon inom populärkulturen. En status som han vårdade ömt och som hjälpte till att sprida hans forskning.

– Att nå ut med vetenskapen är att riva väggarna mellan vetenskapen och populärkulturen. Och det lyckades han ju verkligen med, säger journalisten Andrev Walden.

Stephen Hawking var trots sin svåra nervsjukdom, kanske atrofysikens största fixstjärna. En frispråkig vetenskapsman med självdistans och känsla för sitt varumärke.

Ett varumärke som Hawking insåg värdet av och slog vakt om. Det menar journalisten Andrev Walden som drev det hyllade bloggprojektet Rymdslottet fram till 2015, och har skrivit otaliga texter om rymden och astrofysik. 

– Den här robotrösten han (Hawking) hade till exempel, som han fick av någon ingenjör i början av 80-talet. Varje gång mjukvaran i hans apparat uppdaterades slog han vakt om att den här robotrösten skulle vara exakt den samma som den var från början för han insåg värdet av att vårda den karaktären han hade blivit, säger Andrev Walden.

Hawkings i kulturen

Steven Hawking var en erkänd forskare, känd för sin förutsägelse om att svarta hål avger strålning, ofta kallad Hawkinstrålning. Men det var kanske främst som populärkulturell ikon fysikern etsade sig fast hos den breda allmänheten. 

Hawkins spelade gärna sig själv i tv-serier. Han var med i 5 avsnitt av The Simpson och medverkade också i The Big Bang Theory och Star Trek. År 1994 användes hans robot-röst i Pink Floyd-låten Keep Talking. 

Dystra prognoser

Andrev Walden tror också att det kan ha varit Hawkings något dystra förutsägelser om mänsklighetens framtid som lockade vår uppmärksamhet. 

– Steven Hawkin ritade gärna prognoser över hur länge mänskligheten har på sig att lämna jorden om vi ska säkra vår existens. Sånt där gillar människor. Människor gillar kittlingen i undergången, och det förstod han också, säger Andrev Walden.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.