Sacha Baron Cohen som Erran Morad. Foto: Showtime/HBO Nordic

Sacha Baron Cohen tar sikte på vapenlobbyn i första avsnittet av ”Who is America?”

Uppdaterad
Publicerad

Komikern Sacha Baron Cohen och den amerikanska kanalen Showtime gick ut med för en dryg vecka sedan att Borat- och Ali G-skådespelaren skulle komma med en ny politisk satirserie. Who is America? har spelats in i hemlighet under ett års tid. Redan innan premiären har den skapat stor uppmärksamhet när det framkommit att Sarah Palin blivit lurad, men av det syns inget i första avsnittet.

Who is Americas första avsnittet släpptes i går på amerikanska Showtime och den som sett Da Ali G Show eller Borat-filmen kommer känna igen sig. Sacha Baron Cohen radar upp ett sitt sedvanliga galleri av idiotiska intervjuare som i den nya satirserien försöker slå åt både höger och vänster, med bättre effekt åt det förra hållet.

Den på förhand utlovade Sarah Palin-intervjun är inte med i första avsnittet, men vi får lära känna karaktären Billy Wayne Ruddick, jr, som genomför intervjun. I första avsnittet träffar han istället den tidigare demokratiske presidentkandidaten Bernie Sanders.

Sacha Baron Cohens signum som komiker är att medelst sina egna karaktärers idioti locka fram det värsta ur de politiker och vanliga människor han intervjuar. Bernie Sanders lyckas han dock inte locka fällan, kanske är politiker mer införstådda i ”prank”-kulturen nu än när Baron Cohen hade sin storhetstid i början och mitten av 2000-talet.

Vill beväpna ”begåvade treåringar”

Baron Cohen fäller som sagt ingen tiotaggare i Who is Americas första avsnitt, men vapenlobbyn får sig en ordentlig känga i from av hans karaktär Erran Morad, israelisk terror-expert som inte är förtjust i vapenlobbyn NRA:s idé om att beväpna lärare för att skydda sig mot skolskjutningar. ”Det är galet, vi borde beväpna barnen i stället!”

Till flera vapenrättsorganisationer och tidigare och nuvarande republikanska politiker lyckas han, trots att han antyder att hans son ”inte längre lever” på grund skjutvapen, sälja in idén – och spela in en instruktionsvideo –  som föreslår att man ska beväpna tre- och fyraåringar – men bara ”särskilt begåvade barn”.

När Who is America är som bäst lyckas Sacha Baron Cohen få en att skratta åt den djupt oroväckande tanken på att det finns politiker som inte har något emot att beväpna treåringar med vapen med lekdjur på – till exempel en Puppy pistol eller Gunny rabbit. Mindre kul är kiss- bajs och spermaskämten som Sacha Baron Cohen verkar har svårt att lämna bakom sig.

I Sverige visas Who is America? på HBO Nordic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.