Säkerhetsvakten använde kulspetspenna. Foto: TT/AP

Säkerhetsvakt ritade ögon på rysk tavla: ”Tillfällig galenskap”

Uppdaterad
Publicerad

En värdefull målning från 1930-talet har vandaliserats med en kulspetspenna på ett ryskt galleri i Jekaterinburg. Efter en utredning har det framkommit att vandalen är en säkerhetsvakt i 60-årsåldern som arbetade sin första dag på konstgalleriet Jeltsin Center.

Tavlan Tre små vänner målades av Anna Leporskaya som var lärjunge hos en av 1900-talets främsta konstnärer Kazimir Malevitj. Tavlans värde beräknas till över 9 000 000 kronor och var del av en gästutställning från Rysslands största konstmuseer Tretjakovgalleriet i Moskva.

– Vaktens motiv är fortfarande okänt men administrationen tror att det rör sig om någon sorts tillfällig galenskap, säger utställningens kurator till The Guardian.

Enligt chefen för Jeltsin Center har säkerhetsvakten fått sparken och riskerar nu såväl böter som upp till 3 månaders fängelse för vandalism.

Restaureringen av konstverket uppskattas kosta cirka 30 000 kronor.

I klippet: Se vaktens ögonfadäs – blev toppnyhet i rysk tv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.