Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Salman Rushdie i första tv-intervjun efter knivattacken

Salman Rushdie i första tv-intervjun efter knivattacken – berättar om kommande boken ”Victory city”

Publicerad

Den brittiska författaren Salman Rushdie har gjort sin första tv-intervju efter att han skadades i en knivattack sommaren 2022.

– Författare överlever sina fiender, säger han till portugisiska RTP.

Det var i augusti förra året som författaren Salman Rushdie skadades allvarligt då han under en föreläsning blev attackerad med kniv. Något han meddelat att han kommer avhandla i en kommande bok.

Under fredagen ställde han upp på den första tv-intervjun sedan händelsen för att berätta om sin kommande roman ”Victory city”, som skrevs en månad före attacken. Boken handlar om ett medeltida imperiums uppgång och fall i södra Indien.

Med boken, som slutar med orden ”Ord är alltid vinnaren”, vill han förmedla att det skrivna ordet aldrig dör.

– Historien handlar om mäktiga människor, men när de är döda är det berättelserna om dem som kvarstår. Så det är författarna som definierar en ålder, trots att de saknar arméer, säger Rushdie till RTP.

”Författare överlever”

Som exempel tar Rushdie upp den spanska poeten och dramatikern Federico García Lorca som dödades av diktatorn Francisco Francos styrkor under det spanska inbördeskriget 1936.

– Hans poesi har överlevt den spanska fascismen, så det är vad författare kan göra: Överleva det som är emot dem.

Levt under dödshot

Salman Rushdie har levt under ständigt beskydd sedan han gav ut boken ”Satansverserna” 1988. En av rollfigurerna tolkades av flera som en karikatyr av profeten Muhammed, vilket väckte ramaskri inom delar av den muslimska världen.

Ett år efter att boken gavs ut utfärdade Irans högste ledare ayatollah Ruhollah Khomeini en fatwa som krävde Rushdies död. Enligt Reuters har iranska organisationer, några kopplade till regeringen, utlovat en belöning på miljontals dollar till den som utför mordet.

Hör Rushdie berätta mer om kommande ”Victory city” i klippet ovan samt om vad han menar är författarnas makt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.