Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad gör man när man har fått en till chans att leva? Den frågan ställer sig Salman Rushdie i nya boken ”Kniv”. Foto: SVT

Salman Rushdie om sin nya bok: ”En misslyckad mordhistoria”

Publicerad

I augusti 2022 utsattes den indisk-brittiske författaren Salman Rushdie för att mordförsök. Han överlevde, men blev blind på ena ögat. Nu är han aktuell med boken ”Kniv,” där han skildrar mordförsöket och vägen tillbaka.

Den 12 augusti 2022 skulle Salman Rushdie tala framför en publik på tusentals personer. Talet skulle handla om vikten av att skydda hotade författare.

Men han hann inte långt.

Upp på scenen sprang en ung man – som knivhögg Rushdie tretton gånger. Salman Rushdie överlevde, men blev blind på ena ögat.

Nu skildrar han attacken i sin nya bok ”Kniv – Tankar efter ett mordförsök”, i svensk översättning av Amanda Svensson.

– Jag förstod att jag måste skriva om attacken för att kunna gå vidare och skriva om något annat, säger Salman Rushdie i en intervju med Jessica Gedin i Babel.

– När något viktigt händer i en författares liv, så kommer en bra författare använda sig av det i sin konst, säger han.

I boken ställer han sig frågan: Vad ska man göra när man har fått en till chans att leva?

– Du lever ditt liv fullt ut och älskar och blir älskad. Det är det, och fortsätt kämpa. Jag ska inte dra mig tillbaka från kampen om yttrandefriheten, säger han.

”En kärlekshistoria”

Enligt Salman Rushdie är boken om knivattacken två berättelser.

–En mordhistoria och en kärlekshistoria. Lyckligtvis floppade mordhistorien, eftersom han inte lyckades mörda mig. Kärlekshistorien vann.

Se hela intervjun i Babel på SVT Play och i SVT2 söndag 21 april kl. 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.