• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den 6 februari är det samernas nationaldag. Foto: TT

Sametinget: ”De samiska rättigheterna måste stärkas”

Publicerad

På samernas nationaldag hölls ett möte mellan Sametinget och den nya kultur- och demokratiministern Amanda Lind, som tänker fortsätta driva sin föregångares politik i samefrågor.

I flera år har Sametinget försökt få till en så kallad konsultationsordning som innebär att regering, myndigheter, kommuner och landsting måste rådgöra med Sametinget i frågor som kan få betydelse för samer. Förhandlingarna nådde inte i hamn med den förra regeringen och har legat på is efter valet i höstas. Men efter dagens möte sätter Sametinget sitt hopp till den nya ministern.

”Ministern är medveten”

– De samiska rättigheterna måste stärkas och jag upplever att hon förstår varför vi kommer med våra krav. Det känns som att ministern är medveten om fördröjningen som varit och att de är villiga att sätta igång fort med det som behöver göras, säger Lars Miguel Utsi, ledamot i Sametinget.

Utöver konsultationsordningen nämner han en sanningskommission och tolerans för rovdjur som viktiga samiska frågor för den nya regeringen.

Ministern Amanda Lind (MP) säger att det känns bra att ta vid det arbete som hennes företrädare Alice Bah Kuhncke påbörjade.

– Jag hoppas att vi kan nå i land med ett antal frågor som vi har jobbat med väldigt länge.

Prioriterad fråga

Utan att ge några konkreta löften säger hon att konsultationsordningen är prioriterad. Men säger att samepolitiken handlar om så mycket mer.

– Det är ju vårt urfolk och det finns rättigheter behäftade med det. Språkfrågan är också väldigt viktig och också att se samernas kultur och näring som en bärande och relevant del av det svenska samhället, som jag hoppas kunna lyfta, säger Amanda Lind (MP).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer