Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vad programmet har betytt för de olika återkommande artisterna. Foto: TT

Samir och Viktor om Melodifestivalens betydelse: ”Har byggt vår karriär”

Uppdaterad
Publicerad

Melodifestivalen har sedan slutet av 50-talet gått från ett program till två månader av deltävlingar och blivit en plantskola för en ny sorts artister.

– Melodifestivalen gjorde oss folkliga, säger Samir Badran från duon Samir och Viktor.

Mellan 1958-2002 bestod Melodifesivalen till stor del av endast en sändning per år. Men 2001 gjordes konceptet om till att innefatta flera deltävlingar och en stor final.

Med det föddes också en ny skara artister som ofta återkommer i programmet. På senare år exempelvis Lisa Ajax, Liamoo, Mariette och Samir och Viktor. De sistnämnda menar att programmet gjort dem framgångsrika även utanför tävlingen.

Melodifestivalen 2024

– Melodifestivalen har byggt en stor del av vår karriär, säger Viktor Frisk.

Se vad plattformen betytt för några av de andra artisterna i klippet.

”Ett av de viktigaste forumen för skivbolagen”

Robert Skowronski har varit verksam i musikbranschen och jobbat med Melodifestivalen i över 10 år, delvis på Warner music och nu på Emperial.

Enligt honom är Melodifestivalen bland de viktigaste forumen i Sverige för skivbolagen att nå ut med musiken.

Skivbolagen fajtas hela tiden om synlighet för sina artister. Det släpps så otroligt mycket musik varje vecka och att få utrymme att synas är inte lätt, så programmet är väldigt viktigt, säger han.

Vad har Melodifestivalen för roll i Sveriges nöjesindustri? Och hur mäktig är den? Är det en makt som public service ska ha? Om det och mer i Kulturnyheterna special: Mellons makt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2024

Mer i ämnet