Bland annat ska Samnytt ha beskrivit en person som en ”vedervärdig människa”. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Samnytts ansvarige utgivare döms till fängelse för förtal

Uppdaterad
Publicerad

Sajten Samnytts ansvarige utgivare Mats Dagerlind döms för förtal och grovt förtal, rapporterar Expo. Straffet blir en månads fängelse och 20 000 kronor i skadestånd.

Bakgrunden till domen är en artikelserie där sajten, som nyligen lämnade det medieetiska systemet, publicerat uppgifter om en person i den numera nedlagda föreningen Näthatsgranskaren.

Samnytt har pekat ut personen som klandervärd och brottslig, vilket ligger till grund för att Stockholms tingsrätt dömer Mats Dagerlind för två fall av förtal och ett fall av grovt förtal, skriver Expo.

”Vedervärdig människa”

I Samnytts artiklar ska personen bland annat ha blivit beskriven som en ”vedervärdig människa”.

Mats Dagerlind förnekar brott och påstår att alla uppgifter går att motivera publicistiskt, bland annat eftersom den utpekade personen enligt Dagerlind är en makthavare.

Döms till fängelse

Mats Dagerlind döms till en månads fängelse och ska betala ett skadestånd om 20 000 kronor till den förtalade.

Beslutet är fattat mot bakgrund av vad rätten anser är en förhöjd risk att Dagerlind ska begå flera liknande brott.

Dagerlind: Borde ha friats

Mats Dagerlind menar att Samnytt borde ha friats och att de endast har nyhetsbevakat rättsprocessen som rör Näthatsgranskaren.

”Om domen står sig kan det innebära stora inskränkningar av tryckfriheten för alla medier som skriver kriminaljournalistik”, skriver Dagerlind i mejl till Kulturnyheterna.

I december 2022 dömdes Dagerlind för grovt förtal, efter att han pekat ut en journalist på Dagens Nyheter som en ”misstänkt jihadist”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.