Foto: Jurek Holzer/SvD/TT

Sämsta biohelgen på två decennier i USA

Uppdaterad
Publicerad

På amerikanska biografer skedde det under helgen en stor minskning av biljettintäkter. Nedgången var en kombination av att människor stannade hemma och att biografer minskat antal platser. I Sverige finns det ingen officiell statistik på hur biohelgen gått.

Biljettförsäljningen i USA nådde sin lägsta punkt på två decennier under helgen. Intäkterna var omkring 55 miljoner dollar mellan fredag och söndag. Det var en minskning på 45 procent från förra helgen, det rapporterar Variety.

De minskade intäkterna var en följd av de restriktioner som gjorts i landet. Två av de största biokedjorna AMC och Regal minskade bland annat kapaciteten i salongerna med 50 procent för att förhindra smittspridningen.

Coronaviruset och kulturen

Förra veckan begränsade Filmstaden i Sverige antalet besökare till 100 personer per salong. Helena Eklund som är commercial director på företaget kunde inte svara på hur Folkhälsomyndighetens direktiv skulle påverka kedjan rent ekonomiskt.

– Det är svårt att svara på, det återstår att se, sa Helena Eklund.

”Det är klart att man är orolig”

Peter Fornstam är vd för Svenska Bio och ordförande i Sveriges biografägareförbund. När Kulturnyheterna pratade med honom innan helgen hade han inte sett en minskning i antal besökare ur ett ovanifrånperspektiv.

– Men vi vet inte hur framtiden ser ut. Det vet ju ingen. Det är klart man är orolig för vad som kommer hända, sa Peter Fornstam.

Även fast Fornstam inte sett en minskning i antal besökare hyser han en oro för hur coronaviruset påverkar de mindre biograferna på landsorten.

– Hur påverkas de? Vi har 800 biografer i Sverige, 450 är utanför storstäderna. De har väldigt svåra ekonomiska marginaler. De har väldigt lite utrymme och kommer få svårt att betala in moms. Man får hoppas att regeringen är lite lyhörd, sa Peter Fornstam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet