Scott Walker i en nyligt tagen bild, och till höger runt 1967 i samband med albumet Scott 1. Foto: Jamie Hawkesworth/4AD/TT

Sångaren Scott Walker har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Sångaren och låtskrivaren Scott Walker är död, uppger hans skivbolag 4AD i ett pressmeddelande. Som frontman i The Walker Brothers och med en framgångsrik solokarriär var han en tongivande röst under 60-talets popvåg, såväl som en egensinnig musikskapare under fem decennier.

The Walker Brothers slog igenom stort under 60-talets brittiska invasion av popmusik, med topplistehits som Make it easy on yourself och The sun ain't gonna shine (anymore).

Trots att de varken var britter eller bröder, flyttade The Walker Brothers tre medlemmar till Storbritannien i början av 60-talet, och blev snabbt en viktig del av tidens populärmusikrörelse – tillsammans med grupper som The Beatles och The Byrds.

Men till skillnad från sina kollegor i den brittiska vågen utmärkte sig The Walker Brothers med en mer klassiskt orienterad ljudbild, präglad av dramatiska stråkorkesterpartier och Scott Walkers karaktäristiska barytonstämma.

Hyllad solokarriär

Trots framgångarna med albumet Take it easy 1965 blev Walker Brothers karriär förhållandevis kort. Redan 1967 satsade Scott Walker på en solokarriär, och släppte på bara två år den idag klassiska albumsviten Scott 1-4.

Samtliga fyra album fick starka placeringar på den brittiska albumlistan, och låtar som Mathilde, Jackie och It’s raining today cementerade Walkers position som en unik röst i musikhistorien.

Musiken i sig rörde sig mellan franska shownummer och klassiska ballader, med låtskrivare som Burt Bacharach och Jacques Brel, toppat med samma mörkt melankoliska sångröst som blev Scott Walkers signum.

Rörde sig mot det experimentella

Walker Brothers återförenades kort under 70-talet för ytterligare tre album, innan Scott Walker likt Brian Wilson i Beach Boys började röra sig bort från offentligheten. Efter det skulle han bara sporadiskt återvända till rampljuset, med upp till tio års mellanrum för sina album under 80- och 90-talet.

Under sina årtionden i musikbranschen har Scott Walker rört sig från det brett kommersiella i sina tidiga album till att utforska det experimentella och avantgardistiska på hyllade album som The drift (2006) och Bisch bosch (2012) – som blev hans sista soloalbum.

Scott Walker avled under måndagen, enligt hans skivbolag 4AD. Han blev 76 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.