Cullbergbaletten. Foto: Anders Wiklund/TT

Cullbergbaletten byter namn

Uppdaterad
Publicerad

Det anrika danskompaniet Cullbergbaletten inleder i vår ett konstnärligt samarbete med tre utvalda koreografer. Ensemblen passar dessutom på att byta namn för att markera sitt nya sätt att arbeta.

Cullbergbaletten, som brukar räknas som Sveriges ledande samtida danskompani, inleder nu ett treårigt samarbete med tre internationellt kända och etablerade koreografer. Alma Söderberg, Jefta van Dinther och Deborah Hay ska under samarbetet skapa två verk var exklusivt för kompaniet.

-Vi ska prova att arbeta på det här sättet, om det funkar är det så här vi kommer att arbeta i framtiden, då kommer vi om tre år att bjuda in nya koreografer, säger Gabriel Smeets, konstnärlig ledare för kompaniet.

Droppar ”baletten”

Samarbetet innebär ett helt nytt sätt att arbeta på för ensemblen, som i samband med detta också byter namn till Cullberg.

-Man kanske kan tycka att namnbytet är en liten förändring, men för oss är det en viktig markör. Vi droppar ”baletten” för att minimera associationerna till balett, det är ju bara en av många danstekniker som vi använder oss av, säger Stina Dahlström, verksamhetsledare för Cullberg.

”En stor ära”

Jefta van Dinther och Deborah Hay har tidigare samarbetat med Cullberg, men för Alma Söderberg, som för tre år sedan tilldelades Konstnärsnämndens Birgitta Cullberg-stipendium, är det första gången.

-Jag är ödmjuk och ser det som en stor ära att få den här möjligheten. Det finns mycket kunskap i ensemblen, inte minst bland dansarna, som jag ser fram emot att få ta del av, säger hon.

Deborah Hay, som länge har varit verksam som fristående dansare och koreograf, beskriver det som en lyx att nu bli en del av Cullberg och få chansen att arbeta på ett nytt sätt.

-Jag ser det som en möjlighet att få gå upp i något större och bli en del av Cullberg-familjen, det innebär ett skifte för mig i min långa karriär, säger hon.

Satsar på digitalt arkiv

Förutom att byta namn och blicka framåt blickar Cullberg också bakåt, det märks i deras satsning på ett digitalt arkiv som kommer att lanseras på kompaniets hemsida i april.

-Allt kommer att finnas där, samtliga verk sedan starten 1967 och framåt. Tanken är att ge en fullständig bild av Cullbergs konstnärliga historia, säger Stina Dahlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.