Sara Danius ny ledamot i Svenska akademien

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademien har utsett Sara Danius till ny ledamot. Kulturnyheterna har träffat kvinnan som ersätter Knut Ahnlund på stol nummer 7.

När Sara Danius stod och lagade mat i går kväll, ringde telefonen. Hon svarade med ett, enligt egen utsaga otrevligt ”Hallå”, i tron att det var en telefonförsäljare.

Men så hörde jag en distingerad röst som frågade om jag var Sara Danius, berättar hon för Kulturnyheterna.

Det var Svenska Akademiens ständige ordförande Peter Englund som ringde och erbjöd Sara Danius en plats som ledamot.

– Det är en stor heder att få frågan, men också en stor utmaning. Jag känner mig glad, omtumlad och nästan lite nervös, säger Sara Danius till Kulturnyheterna.

Hon ersätter nu Knut Ahnlund, som avled i november, och inträder vid en högtidssammankomst den 20 december.

Har jobbat som croupier

Danius är professor i estetik vid Södertörns högskola och docent i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet. Hon är också utbildad croupier.

– Ja, mellan gymnasiet och universitetet var jag ovanligt vilsen, och visste inte vad jag ville göra, ett av de lågstatusyrken jag då hade var croupier på Casinot i Stockholm, och det var mycket lärorikt och mycket tufft, berättar Sara Danius.

Men nu är det alltså ett nytt uppdrag som väntar.

– Jag har inte hunnit fundera på vad jag vill tillföra Akademien, men jag vill bidra till att fortsätta vårda det svenska språket och värna litteraturen och konstens ställning i offentligheten, säger Sara Danius till Kulturnyheterna.

Akademien instiftad av Gustav III

Svenska Akademien instiftades 1786, och har syftet att främja det svenska språket och litteraturen. Sedan 1901 utser Svenska Akademien också Nobelpristagaren i litteratur.

Det sitter arton ledamöter i Svenska Akademien och medräknat Sara Danius så är i dag sex av de arton kvinnor. Här kan du se vilka ledamöterna är.

Reporter: Isak Klasson

Fotograf: Mikael Eriksson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.