Saucedo programleder ”Ägd av Danny” när Amazon satsar på reality

Publicerad

Amazon prime video kommer att lansera flera svenska serier framöver, bland annat ett blåsnings-program med Danny Saucedo. Plattformen är den första strömningstjänsten som storsatsar på reality i Sverige.

– Det har varit tio år av nästan uteslutande fokus på drama sedan Netflix kom till Sverige 2012. Vi har ofta undrat ”när kommer den här genren tillbaka?”, säger Marie Nilsson, vd på Mediavision.

Strömningstjänsterna har funnits i Sverige sedan 2012. Om man till en början lockade in den lokala publiken med kostsamt drama är det nu realitygenren som dominerar. Det märktes tydligt när HBO Max meddelade att det inte blir några fler lokala dramaserier och när Amazon prime video nu rullar ut höstens utbud är det reality och ”unscripted” i fokus.

– Vi vill nå en bredd, vi ser att svenska folket i många många år haft en lång kärleksfull relation till genren reality, det är inte jätteförvånande för vår del. Vi använder samlingsnamnet unscripted, som innefattar reality och komedi och det är sex produktioner som kommer nu kommande veckor, säger Karin Lindström, chef för nordisk originalproduktion på Amazon prime video.

Snabbt och billigt

Men varför har det då dröjt så länge innan strömningstjänsterna gett sig in i dokusåpagenren?

– Det är billigare och det går snabbare. Strömningstjänsterna har under de första tio åren vuxit tack vare högkvalitativt drama, nu mognar branschen och tillväxtkurvan planar ut. För bolagen är ett breddat innehåll ett sätt att nå nya eller fler kunder. Jag tror att många saknat reality, säger Marie Nilsson, vd Mediavision, som analyserar medieindustrin.

Bland Prime videos nya titlar syns blåsnings-programmet ”Ägd av Danny”, framtaget av artisten Danny Saucedo, där han ska ”pranka” kända och okända.

”I serien får vi se Danny gå in i olika karaktärer och de mest märkliga scenarion när han lurar kändisar som Anis Don Demina, Samir Badran och Julia Franzén”, skriver företaget.

Man plockar även upp tittarkampen i dejtingrealitysegmentet. I ”Heta hjärtan” ska singlar dejta och utmanas i en bastu.

Ingen lågkonjunktursatsning

Men det är inte lågkonjunkturen som gör att man väljer att satsa på ett format som är billigare och snabbare än drama, säger Andreas Hjertø, chef för nordiskt innehåll på Prime video.

– Det är inte en lågkonjunktursatsning! Det som är viktigt att se att detta är början på en långsiktig satsning. Det kommer vara scripted, unscripted, filmer och serier. Vi har också lanserat ett nordiskt filmavtal och kommer att ha de bästa nordiska filmerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.