Arenan Baku Crystal Hall lyste i den svenska flaggans färger efter Loreens seger. Men nu kommer uppgifter om att ett terrorangrepp planerades mot anläggningen och andra platser under Eurovision Song Contest. Foto: Scanpix.

Schlagerdåd påstås ha stoppats i Baku

Uppdaterad
Publicerad

Azerbajdzjan hävdar att man stoppat ett terrordåd i Baku under schlager-EM. 40 personer har gripits, uppger säkerhetsdepartementet.

”Gruppens huvudsakliga mål var att iscensätta terrordåd i Baku under Eurovision,” hette det i ett uttalande från Nationella säkerhetsdepartementetet enligt AFP. Minst en person ska ha dödats i samband med gripandet.

Gruppen ska, enligt departementet, ha planerat attacker mot landets president Ilham Aliyev, polisbyggnader, hotell, moskéer och den konserthall där schlager-EM hölls.

Eurovision Song Contest 2012

”Ett resultat av de åtgärder som vidtogs är att 40 medlemmar av gruppen greps.”

Vilken grupp som avsågs specificerades inte.

”Skaffade Eurovision-biljetter”

”De skaffade Eurovision-biljetter för att begå terrorhandlingar inne i Baku Crystal Hall”, hette det i uttalandet.

Landets säkerhetsdepartement ska ha valt att inte gå ut med information om oskadliggörandet av gruppen under musiktävlingen för att undvika ”panik bland medborgare och utländska gäster”.

Tidigare hot

I april publicerades ett hot mot ESC på en ryskspråkig sajt. Förutom att kritisera själva evenemanget nämndes i hotet också det omfattande tillslag som den azeriska säkerhetstjänsten MNB gjorde mot islamister runt om i landet i början av april.

Vid tillslaget greps ett 20-tal personer. I samband med säkerhetstjänstens aktion sprängde en person ihjäl sig. En polis dödades också i explosionen.

Det är oklart om tillslaget i april har något samband med dagens gripanden.

Mycket ovanligt med terrordåd

Det är ytterst ovanligt med terrordåd i Azerbajdzjan, rapporterar TT. Istället har myndigheterna anklagats för att använda brotts- och terroranklagelser som ett sätt att komma åt oliktänkande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2012

Mer i ämnet