”Jag ser världen som en magisk plats”. Foto: SVT

Sci-fi-stjärnan Nnedi Okorafor: ”Genren kändes vit, manlig och kylig”

Uppdaterad
Publicerad

Fantasyförfattaren Nnedi Okorafor myntade begreppet Africanfuturism” – en sci-fi-genre med koppling till den afrikanska kontinenten, utan västligt fokus. Som ung drabbades den då lovande idrottaren av skolios och det var efter en omfattande och svår ryggradsoperation som hon började skriva.

Nnedi Okorafor berättar att hon under sin uppväxt fick höra att de framtida karriärvalen för henne var: läkare, ingenjör, advokat – allt annat vore ett misslyckande. Okorafor var i tonåren en skicklig tennisspelare och friidrottare, men en skoliosoperation satte stopp för idrottandet.

– Jag blev tillfälligt förlamad, en ovanlig komplikation. Om man tar en atletisk person, förlamar den och lägger den i en sjukhussäng utan vetskap om man kommer att kunna gå igen – då gör det något med en. Det var det som var ”mitt ögonblick” säger hon.

Hon började skriva ner berättelser redan på sjukhuset och blev senare en av fantasy/science fiction-genrens största. Bland hennes fans syns Neil Gaiman, som bland annat står bakom ”Sandman” och innan sin död uttryckte även Ursula K LeGuin sin beundran för Okorafor.

Jobbar med GOT-författaren

Just nu håller hon på att utveckla en tv-serie av sin roman ”Vem fruktar döden” tillsammans med Game of thrones-författaren George R.R Martin, men att det skulle bli fantasy och sci-fi hon skulle ägna sig åt var inte självklart.

– Jag ser världen som en magisk plats, men sci-fi-biten kom senare. Det blev inte så för att jag läste andra sci-fi-romaner, de kändes vita, manliga och kyliga, säger hon.

Sverigeaktuell

Så småningom myntade Okorafor begreppet ”Africanfuturism” för att beskriva sitt skrivande – en subgenre till science fiction med stark koppling till den afrikanska kontintenten. Nnedi Okorafor är född och uppvuxen i USA, men hennes föräldrar kommer från Nigeria och landet fungerar som musa för författaren. Genren ska inte blandas ihop med afrofuturism, som främst handlar om svarta personer från USA.

I mitten av september kom den tredje delen i hennes ”Binti”-svit på svenska. Böckerna följer Binti, som lämnar sin hemby för att gå på ett teknologiskt universitet på en annan planet.

Se intervjun med Nnedi Okorafor i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.