Jason ”Timbuktu” Diakité har stämt SD Foto: Fredrik Sandberg/TT & Sverigedemokraterna

SD får rätt mot Timbuktu: Hade rätt att använda del ur låt på affisch

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Stockholms stad gjorde inte intrång i Jason Diakités upphovsrätt till låten ”Alla vill till himmelen men ingen vill dö”, när partiet satte upp kampanjaffischer med den liknande frasen ”Alla vill till himlen men ingen vill dö i vårdkön”. Det slår Stockholms tingsrätt fast under torsdagen med hänvisning till att frasen saknar verkshöjd.

”Domstolen har ansett att den låttitel och det textavsnitt från samma låt som målet rörde inte är tillräckligt originella för att vara upphovsrättsligt skyddade”, skriver Patent- och marknadsdomstolen.

Rådmannen Alexander Ramsay säger i en kommentar:

”Det har haft stor betydelse att artisten utgått från ett engelskt uttryck när han författade titeln och textavsnittet. Det kreativa tillskott han gett uttryckets formulering vid översättningen till svenska har bedömts vara begränsat.”

Jason Diakité och Universal music publishing ska ersätta SD stockholms stad för dess rättegångskostnader om 275 000 kronor, står det i domen.

Användes på valaffisch 2018

Sverigedemokraterna i Stockholms stad använde på ett antal valaffischer frasen ”alla vill till himlen, men ingen vill dö i vårdkön”. Några månader senare anmäldes partiet av Jason ”Timbuktu” Diakité som anser att SD gjort intrång i upphovsrätten till hans låt ”Alla vill till himmelen men ingen vill dö”.

SD:s försvar tog bland annat upp att frasen, eller liknande fraser, använts av andra artister, bland andra Joakim Thåström, Ewa Roos, Albert King, Peter Tosh och Loretta Lynn.

Domstolen skriver angående de andra låtarna:

”Även om uttrycket alltså använts i populärkulturen långt innan Jason Diaktité skrev sin låt finner domstolen i och för sig ingen anledning att betvivla Jason Diakités uppgifter att han inte kände till dessa musikverk när han skrev de nu aktuella textavsnitten. Det framstår dock som i vart fall möjligt att den engelska versionen av uttrycket är tämligen etablerad.”

Jason Diakité har avböjt att kommentera domen. Kulturnyheterna söker Sverigedemokraterna.

Verkshöjd

Verkshöjd betyder ungefär originalitet och är det som krävs för att få upphovsrätten till ett verk.

Ett verk ska vara unikt för att uppnå verkshöjd, dvs att verket ska vara resultat av en intellektuell skapande verksamhet som har sådan individuell särprägel att två personer, oberoende av varandra, rimligen inte skulle kunna prestera exakt samma resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.